Jan Birke

  • SOCDEM
  • Královéhradecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2017 0:01:09 - Blahomrav Nariškin

Pane Birke,

děkuji za odpověď, ale spokojen nejsem. Vy odpovídáte mimo dotaz. Vy prezentujete, co udělala vláda, jako celek. Sám dobře víte kdo a jak se podílel na těch výsledcích, které jste uvedl. Lví podíl na tom má ministr Babiš a Sobotka, místo toho, aby byl loajální ke svému ministrovi, který dokázal vytáhnout rozpočet z červených čísel bez zvyšování daní, tak na něj ještě útočí. Právě proto jste také docílili zvýšení minimální mzdy, mohli jste navýšit mzdy ve veřejném sektoru a valorizovat penze. Takže zásluhy ČSSD jsou jen takové, že se vynacházela v tomto kolektivu.
Ale kde jsou Vaše sliby, ohledně třeba církevních restitucí, pro které vaši stranu hodně voličů volilo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2017 15:52:11 - Jan Birke
Dobrý den, 

rozpočtový přebytek je zásluha celé vlády, pan Babiš na tom nemá výrazně větší zásluhu než ostatní ministři. Je to především tím, že se ekonomice daří a firmám se zvyšují zisky. Byla to především ČSSD, kdo ve vládě prosadil, že jsme opakovaně přidali seniorům a také jsme přidali zaměstnancům ve veřejném sektoru, a to dokonce 3x  (naposledy v listopadu 2016 o 5 %). Například platy učitelů stouply naposledy od září 2016 o 8 %. Prosadili jsme také zvýšení ohodnocení českých lékařů a zdravotních sester, naposledy od ledna 2017 o 10 % a podobně bych mohl ještě dlouho pokračovat…

K církevním restitucím  - schválila je vláda Petra Nečase. Nesouhlasili jsme s tím, ale tehdejší vládní koalice byla silnější. Žijeme v právním státě a zákony není možné jen tak měnit nebo rušit.

My jsme s tím tématem neuspěli u našich koaličních partnerů a přišlo nám jako důležitější stabilizovat ekonomiku, valorizovat důchody, zvyšovat minimální mzdu a starat se o podporu rodin s dětmi. Církevním restitucím se ale budeme chtít dále věnovat. V současné době ale funguje tzv. monitorovací komise (ČSSD byla u jejího vzniku) složená z členů vlády, která shromažďuje informace o postupu a problémech restitucí – stát má právo vědět, jakým způsobem hodlá nabyvatel hospodařit se sto miliardami svěřených prostředků. Podle toho, jak se situace bude vyvíjet, se rozhodneme, zda bude nutné do této věci v budoucnu nějakým způsobem zasáhnout.

S úctou

Jan Birke