Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2012 16:30:37 - Nagano

Boj proti daňovým únikům

Dočetl jsem se, že byste chtěli na půdě EP zefektivnit boj proti daňovým únikům, které každoročně představují přibližně 860 miliard eur, o než rozpočty jednotlivých členských zemí EU přicházejí. Mohu se zeptat jak? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.06.2012 16:05:04 - Dr. Libor Rouček
 23. května přijali ve Štrasburku legislativní usnesení o návrhu směrnice Rady o společném systému daně z finančních transakcí (DFT). 
Toto usnesení by mělo zajistit, že nízké sazby DFT a s jejím zaplacením spojené nabyté vlastnické právo, převáží potenciál finančního zisku z podvodu. Pokud tedy někdo nakoupí cenný papír a nezaplatí DFT, nebude si moci být jistý vlastnictvím tohoto titulu.
Jeden z bodů legislativního usnesení mluví i o tom, že členské státy by měly na burzovní finanční transakce uplatňovat nižší daň než na transakce mimoburzovní. Je to z toho důvodu, že burzovní obchodování s cennými papíry podléhá přísné kontrole a regulaci a je více transparentní. Vzhledem k tomu, že schopnost zachytit daňové úniky závisí i na schopnosti členských států ověřit zdanitelné transakce prováděné ve třetích zemích, je i v této souvislosti třeba více využívat nástroje spolupráce v daňových záležitostech, které zavedly OECD, Rada Evropy a další mezinárodní organizace.
S přátelským pozdravem Libor Rouček