Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.03.2017 10:49:47 - Labuť

Volba prezidenta

Četl jsem vaši poslední odpověď. Super video, možná by stálo za to ho více šířit. Jediné, co tam nezaznělo je, co tedy kromě zamítnutí navrhuje? Proč jste ten rakouský model jako návrh zákona nepředložil vy? Paní přede mnou se taky ptala, kdo nese odpovědnost za to, že jsou podpisy falešné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.03.2017 14:41:25 - Ing. Michael Canov
 Dobrý den.V současné době bylo zamítnutí (resp. stačilo neschválení návrhu na schválení) z časových důvodů jediným řešením.  V momentě, kdy by k tomu došlo, by 100% od tohoto okamžiku platilo, že podpisy pro kandidáty pro prezidentskou volbu 2017 nebudou muset obsahovat  č. občanského průkazu. Na předložení návrhu (nemohl bych ho ze zákona dát sám, ale Senát jako celek) na zavedení Ústavního zákona v rakouském modelu by již bylo pozdě (a bylo by pozdě již i po mém vstupu do Senátu v listopadu 2016) neboť procedura s Ústavními zákony se vždy vleče řadu měsíců a nikdo by až do samotné prezidentské volby nevěděl na čem je. Vhodným okamžikem bylo předložit návrh na rakouský model nejdéle v roce 2015 (v lednu 2013 byl nález ˇUS, který snížení kvora spolu se zaručením autenticity petentů explicitně Parlamentu doporučil a také vyzval Parlament, aby tak učinil co nejdřív): Pl. ÚS 27/12 ze dne 7. ledna 2013, který v bodě č. 68 zní: „Ústavní soud je přesvědčen, že zákonodárce v nejbližší budoucnosti tento nedostatek zákona o volbě prezidenta republiky odstraní a tuto mezeru zaplní tak, aby bylo zajištěno ověřování autenticity projevu vůle petenta, ať už a priori při vlastním sběru podpisů, nebo ex post při kontrole kandidátní listiny. Má přitom i možnost jako ústavodárce změnit i znění Ústavy a snížit požadovaný počet podporovatelů“       
Odpovědnost za falešné podpisy obecně nese ten, kdo falešné podpisy vyprodukoval. U petic mě ale není známo, že by byl někdo za toto v praxi stíhán.