doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.05.2017 16:42:58 - pozor na politiky

Občanská neposlušnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je to vlastně ta občanská neposlušnost.Jak jí můžeme projevit aby si jí někdo všiml a přitom,aby nás nezavřeli.Děkuji za odpověď. Váš prvomájový byl špičkový,jak jinak.Přeju hodně zdraví.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.05.2017 15:04:27 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, výslovně uvádí, že: "Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny." Vedle této krajní možnosti je možné využít celé té široké škály možností, jak projevit nesouhlas, odpor a vyjádřit nespokojenost se současnými poměry, kde korupce politická i ekonomická, klientelismus, podvádění a okrádání státu i občanů, obelhávání občanů, mediální manipulace jsou běžným stylem práce mnoha politiků a jejich kmotrů a celého toho uskupení takzvaných elit, které klamou občany a které si rozparcelovaly český stát. Proto připadá v úvahu i organizovaný odpor, protesty a také občanská neposlušnost tam, kde zákony nejsou naplňovány a státní moc, odpovědní nekonají nebo přímo napomáhají mafiím.