Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.05.2017 10:55:57 - Majrika

ústavní stížnost na prezidenta

Podpoříte ji? Jaký má význam? Může ÚS prezidentovi nařídit aby se nějak rozhodl? Lze prezidenta kvůli porušení Ústavy odvolat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.05.2017 14:46:06 - Ing. Michael Canov
 Dobrý den. V tuto chvíli ústavní stížnost nepodporuji, protože se dosud (zdůrazňuji dosud) pan prezident porušení Ústavy nedopustil. Prezident má za ústavní povinnost (čl. 74 Ústavy) vyhovět návrhu premiéra na odvolání ministra financí (bez zbytečného odkladu), ale taky má právo tento svůj krok prokonzultovat a žádat premiéra o jméno nástupce apod. (toto nezpůsobuje zbytečný odklad).  Pokud však ani po návratu z Číny se nebude mít k tomu jednat (cca do konce května), pak se k podání Ústavní stížnosti připojím. 
Svůj ústavněprávní názor - povinnost vyhovět návrhu premiéra na odvolání člena Vlády - jsem dnes v Liberci sdělil panu prezidentovi do očí. 
Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu (se souhlasem Poslanecké sněmovny) zbavit prezidenta republiky mandátu (čl. 65).