JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.06.2012 14:21:54 - hana šnajberková

Tento legislativní problém nemůže řešit Senát Parlamentu ČR jako horní komora

Pane senátore, v naší zemi nebují jen korupce, ale také obrovským způsobem lichva. Hovořím prosím o lichvě související s půjčkami fyzickým osobám - občanům. Neúměrně vysoké úroky, smluvní pokuty a různé poplatky, které vytvářejí dluhovou spirálu, která není pro občana s normálním příjmem zvládnutelná a odsuzuje jej být dlužníkem až do smrti. Doslova nemravné jsou nejen postupy bank, ale především soukromých finančních společností. Exekutorské úřady mají pro svou činnost alespoň zákon, i když nedo brý, ale co inkasní společnosti. Dodnes není jejich činnost nijak zákonně upravena, a to přesto, že i jejich komora o to již několikrát požádala. Vláda a asi i senát je k této věci naproto imunní. Proč to tak je? Děkuji za odpověď. Jsem také z Orlických hor a tam dříve bývali slušní lidé, ke kterým počítám i Vás.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.06.2012 8:48:27 - JUDr. Miroslav Antl

Vážená paní Šnajberková, souhlasím s Vaším názorem, avšak tento legislativní problém nemůže řešit Senát Parlamentu ČR jako horní komora. Jde o koncepční záležitost, s níž se musí vypořádat vláda, resp. příslušné ministerstvo, které musí  „inkriminovaný“ návrh předat Legislativní radě vlády,a  na připomínková místa, jichž by se nová úprava měla dotknout – a poté předložit české vládě. Ta by měla návrh zákona, popř. novelu předložit dolní komoře českého Parlamentu – a tím by se spustil legislativní proces. Někdy se ministři dohodnou se skupinou poslanců, aby tito podali příslušný návrh novely zákona, čímž se sice doba zkrátí, ale vynechají se tím připomínková místa, což je nesprávný postup, který v důsledku může znamenat i „legislativní zmetek“. Pokud by takovou novelu chtěli podat senátoři, opět by došlo k obejítí připomínkového řízení – a navíc by návrh musel projít výbory a třemi čteními na plénu Senátu PČR, teprve poté by se věc dostala do Poslanecké sněmovny – a po legislativním procesu tam by se věc vracela zpět do Senátu. A to vždy trvá dlouho…  Já propaguji to nejčistší řešení = vládní návrh zákona po diskuzi v Legislativní radě vlády a na připomínkových místech a následném řádném legislativním procesu dle Ústavy ČR a Jednacích řádů obou parlamentních komor. Zdravím Vás – a snad i nadále mne budete počítat mezi „slušné lidi“. Když tak se občas podívejte na moje webové stránky www.miroslavantl.cz – anebo se potkáme v Orlických horách, kam jezdíme s naším „Antlonem“, tedy s „Pojízdnou senátorskou kanceláří“ takřka každý víkend…

Miroslav Antl, (Váš) senátor