doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2017 11:42:31 - pozor na politiky

Milada Horáková

Zdravím,můj muž se laicky zajímal o dějiny KSČ,politiku ap.Když v TV dávali pořad o Miladě Horákové tak nadskakoval a říkal,že Horákovou nejvíc " potopila" její vlastní strana.Jak to myslel se ho už bohužel nezeptám.Slyšela jsem to i jinde,že národní socialisté nemají v tomto příliš čisté svědomí.Myslím,že i Vy jste někde řekl nebo napsal,že by se měl jejich "díl viny"/asi/ popsat nebo prozkoumat. Jak to vidíte Vy?
Přeju hodně zdraví.Váš volič.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.07.2017 14:59:43 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Nejednou jsem veřejně vyjádřil, že kategoricky odsuzuji vykonstruované procesy, justiční vraždy, ale i neospravedlnitelné tvrdé tresty. Nezbývá mi přitom než vzít na vědomí, že se to dělo a že dobu, ve které byly popraveny v roce 1950 Milada Horáková a po ní v roce 1953 i Ethel Rosenbergová, nazývali politici a po nich ten termín převzali i historici, dobou studené války. Ten termín není obhajobou té doby, jen zkratkovitým popisem. A je to pro onu dobu tak trochu přikrašlující termín, protože se tehdy odehrávaly i války horké, které přinesly obrovské počty obětí. V generálních štábech i v politických kruzích velmocí se tehdy zcela samozřejmě, jakkoli nám to dnes připadne strašlivé, připravovaly plány na vyhlazovací jadernou válku. Špionáž a teror byly obvyklou metodou politiky nejen velmocí. Byla to doba, kdy se svět ještě včetně vítězných mocností protihitlerovské koalice i po všech hrůzných zkušenostech s nacismem a japonským militarismem odmítal rozloučit s diktátorskými a autokratickými formami vlády, s rasovou segregací a otrokářským nebo přímo vyhlazovacími metodami udržovaným kolonialismem. Prameny skutečně dokládají, že v té době o milost pro M. Horákovou a pro E. Rosenbergovou žádaly nejuznávanější osobnosti tehdejšího světa. Ani prezident středoevropského Československa K. Gottwald ani prezident první velmoci světa D. Eisenhower tato naléhání nevyslyšeli. Historik je povinen to konstatovat. Co poctivý historik ale udělat nesmí, to je jakékoli přepisování historie, falšování faktů nebo neetická spekulace a zlehčování doby fantastickými projekcemi do jiných období. Žádný kvalifikovaný historik se toho nedopustí. Je věcí odpovědných historiků hledat, reflektovat a interpretovat všechna důležitá fakta, nic nezamlčet. A dnes se zamlčuje mnohé.Nebylo by rovněž profesionální ani lidsky poctivé 50. léta 20. století v Evropě a ve Spojených státech poměřovat poměry v současné Evropě a za Atlantikem. Znamenalo by to bagatelizovat obsah a rizika té doby.