Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2017 17:24:19 - P. Kameníková

Dětské tábory v záplavových zónách

Pane poslanče, jak to je letos s povolováním dětských táborů v záplavových zónách? Letos prý některé tábory mají opět problém s povolením. Nechcete jako zpravodaj vodního zákona v Poslanecké sněmovně nějak pomoci? S pozdravem P. Kameníková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.07.2017 7:22:39 - Ing. Karel Tureček
 Dobrý den paní Kameníková,
     letos, stejně jako v posledních letech, mohl nastat problém s povolováním táborů v aktivních povodňových zónách. Podle § 67 odst. 2 písm. d) je v aktivní zóně je zakázáno zřizovat tábory, kempy a jiná dočasná ubytovací zařízení. Toto ustanovení se může zdát zbytečně přísné, ale je nutné si jej uvědomit v souvislostech.
     Veškeré předměty a zařízení, které jsou povodní odplaveny následně zvyšují riziko možných škod. Největším strašákem je však představa, že by mohly být ohroženy životy obyvatelů stanového tábora, v tomto případě, dětí. Evakuace dětského tábora pomocí helikoptéry je noční můrou pro všechny složky integrovaného záchranného systému. Toto jsou také důvody, které vedly k paušálnímu zákazu stavění táborů v aktivních záplavových zónách.
     Letos jsou to už čtyři roky od posledních velkých povodních v České republice, a tak nám již připadají vzdálené. Navíc jsme sužováni opačným problémem, kdy nás trápí sucho, a to nás přirozeně může vést k podceňování budoucích povodní, které dříve nebo později jistě přijdou.
     V současné době je v Poslanecké sněmovně projednávána novela vodního zákona. V rámci projednávání ve sněmovních výborech se objevily různé požadavky na úpravu § 67, který významně omezuje určité činnosti v aktivních povodňových zónách. Jednalo se o snahy například umožnit povolování staveb občanské vybavenosti, nebo možnosti zřizování letních dětských nebo skautských táborů. Kolegové z Ministerstva životního prostředí jsou z pochopitelných důvodů opatrní k úpravě zmíněného paragrafu a nechtějí do něj příliš zasahovat. Na druhou stranu je nutné posuzovat veškeré aspekty stávající regulace a rozumné požadavky akcentovat.
     Jako zpravodaj této novely jsem byl osloven skautskými organizacemi a otázkou povolování v záplavových zónách jsem se zabýval. Ve spolupráci se zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství a zástupců skautů jsme dosáhli kompromisního návrhu, který byl podpořen i Zemědělským výborem Poslanecké sněmovny. Jedná se o to, že výjimku dostanou pouze tábory sestávající pouze ze stanů, které byly před stanovením aktivní zóny záplavového území v tomto místě zřizovány, a které lze v případě povodňového nebezpečí neprodleně odstranit.
     Pro někoho se to může zdát nedostatečné, protože v návrhu není zahrnuto zázemí táborů, ale já jsem přesvědčen, že v tomto okamžiku jde o maximum možného. Původně to vypadalo, že žádná úprava k aktivním povodňovým zónám nebude vůbec možná.
     Vzhledem k tomu, že platnost novely vodního zákona bude účinná nejdříve od 1. ledna 2018, toto léto se zatím nic nezmění. Z informací, které nám poskytlo Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství však vyplývá, že minulý rok nebyly dětské tábory v povodňových zónách povoleny jen v pouhých dvou případech, tedy o žádný velký problém se nejedná. Můžeme být tak klidní, dětské prázdniny ohrožené nejsou a příští léto by tento problém již mohl být minulostí.
S pozdravem
Karel Tureček