Ing. Karel Tureček

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2017 9:56:44 - Bohuslav Šulc

Proč chybí kvalifikovaní pracovníci?

Vážený pane poslanče,
poslední dobou sleduji, že český průmysl šlape na plné obrátky, nezaměstnanost je velmi nízká, ale chybí kvalifikované síly. To brzdí rozvoj podniků v mnoha odvětvích i další rozvoj celého našeho hospodářství. Kde se podle Vás stala chyba a jak ji co nejrychleji napravit?
S pozdravem
Bohuslav Šulc

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.08.2017 13:24:02 - Ing. Karel Tureček
Vážený pane Šulci, myslím, že jde skutečně o závažný problém, na který jsme si založili v létech po revoluci, a akutně se měl řešit již někdy před 15 lety. Po osmdesátém devátém chtělo mít mnoho rodičů z dítěte ekonoma. Nebo lépe právníka. Dnes je studovaných ekonomů z mnoha soukromých vysokých škol přehršel a právníci se přetahují o práci. Procento lidí nadaných k tomu, aby byli např. špičkovými ekonomy, je však v populaci stále stejné jako před mnoha lety. Zajistit vysokoškolské vzdělání většině populace je bláhový nesmysl. A většina průmyslových odvětví dnes zakouší rubovou stranu této naší nedávné pošetilosti. Vidina dobrých výdělků se mnohým vystudovaným ekonomům při splácení hypoték jistě plní, často však jejich spolužáci ze "základky", trojkaři a čtyřkaři, kteří jsou dnes šikovnými obkladači či nástrojáři, mají hypotéky splaceny mnohem dříve než oni s vysokoškolskými diplomy. Přezíravost vůči řemeslu, které by mělo mít, jak víme, zlaté dno, nás již dnes opouští. Kvalitní řemeslník je stále větší vzácností a zakouší to každý z nás. Kvalifikovanými pracovníky ze Slovenska či Ukrajiny rozhodně nepohrdáme, protože víme, že nás tu zachraňují. Nejen jako řemeslníci, nejen jako prodavačky či jako uklízeči; po čekání ve frontě u lékaře jsme vděční i za slovenskou a i za ukrajinskou paní doktorku. Rodiče si již dnes začínají uvědomovat, že jejich dítko nemusí mít titul. Že může být úspěšné a spokojené i jako zdatný řemeslník či jako excelentní kadeřnice. Je potřeba udržovat zbylé učební obory a podporovat zavádění nových. Smekám před firmami, které vytváření učebních oborů aktivně podporují. Všemi prostředky je potřeba podporovat materiální vybavení učilišť a odborných škol, aby byly atraktivní pro děti hledající co se sebou dál, a nadchly i jejich rodiče. A je potřeba změnit i českou vízovou politiku, aby pracovníci přicházející sem za prací z relativně bezpečných zemí nenaráželi na byrokratické překážky. Je mnoho zemí, odkud sem islamistická hrozba nepřijde, ale jejichž obyvatelé mohou být rychlou pomocí našemu automobilovému průmyslu, zemědělství či cestovnímu ruchu. Jsem připraven v rámci svých kompetencí se pro výše uvedené přičinit. Souhlasím s Vámi, vážený pane Šulci, že je to zásadní téma pro další rozvoj našeho hospodářství. Karel Tureček