PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.07.2017 17:53:15 - Chlupáč

Jaký je váš osobní postoj k referendu o vystoupení z EU?Zeptali jste se na to členské základny?

Vážený pane doktore, děkuji za odpovědi, není mi však jasné jaký postoj má vaše strana k referendu o vystoupení z EU.Stačí si položit pár otázek, aby bylo jasné, že je to legitimní požadavek:1) Měli jsme v době konání referenda o vstupu do EU zastupitelskou demokracii? Měli. Přesto bylo referendum 2) Měli občané osobní zkušenost s účastí v EU? Neměli.
3) Je osobní zkušenost jedním ze základních předpokladů pro kvalifikované rozhodnutí? Je.
4) Mají lidé po období členství své osobní zkušenosti s fungováním EU? Bezesporu. Rozhodování lidí je dnes už z principu a podstaty existence osobní zkušenosti kvalifikovanější než v době vstupu.
5) Změnila Lisabonská smlouva zásadním způsobem přístupová pravidla, ke kterým se lidé v referendu v době vstupu do EU hlásili? Změnila.
http://czechfreepress.cz/politika/referendum-o-evropske-unii-bude-neni-otazkou-jestli-bude-ale-kdy-bude.html
Jste osobně za konání tohoto referenda?Doložte prosím k tomu odkaz na stanovisko KSČM. Co na to vaše členstvo?


Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2017 12:16:00 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Svým názorem se netajím nejen před členy vlastní strany - a zde je podle mých poznatků většinový - ale ani před širší veřejností. Evropská unie nebyla nikdy integračním seskupením, vzniklým z demokratické vůle veřejnosti. Od samého počátku je to nástroj nadnárodního kapitálu - a to nejen evropského, ale i amerického (do vzniku předstupňů osobně zasahovaly i postavy typu Allena Dullese). Sociálně citlivější i poněkud demokratičtější politiku byly předstupně dnešní EU nuceny provádět jen a jen pod tlakem výzvy tehdejšího politického Východu. V posledním čtvrtstoletí EU stále víc degeneruje. Osobně jsem nejen pro referendum, ale hlavně pro ještě důraznější argumentaci, která by v referendu lidem pomohla hlasovat v jejich skutečném zájmu.