Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2011 14:50:45 - Andělová

Kontroly jsou velmi intenzivní a dále pokračují

Pane ministře, zrovna poslouchám tiskovou konferenci na ČT 24, hovoří pan Veleba a tvrdí, že nás české spotřebitele stát nijak nechrání před otráveným masem z Německa? Jednoduchá otázka zni: Jak je to možné? Proč hazardujete s našimi životy? Andělová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2011 15:51:48 - Ing. Ivan Fuksa
 Náš stát , konkrétně Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, konají veškerá kontrolní i preventivní opatření, která jsou v souladu s platnou legislativou. Zintenzivnily kontroly a prověřují potraviny především v obchodních řetězcích, a to především s vazbou směrem k Německu. Podařilo se jim i vystopovat a prověřit potenciálně rizikové zásilky, o kterých jsme se z německé strany dozvěděli až se značným zpožděním a které už byly z větší části zkonzumovány. Ani tyto, ani žádné jiné potraviny na českém trhu prověřované v souvislosti dioxinovou aférou ale podle průběžných výsledků kontrol neprokázaly nadlimitní hodnoty dioxinů. Kontroly dál pokračují. Ale už teď díky jejich zintenzivnění bylo prověřeno takové penzum vzorků, které se jinak prověří přibližně za celý rok. Na jejich odběr a kontroly byly nasazeno asi dvě stovky inspektorů.
  (Právě dnes ministr Fuksa jednal mj. samozřejmě i o tomto se spolkovou ministryní zemědělství, výživy a ochrany spotřebitele, paní Ilse Aigner na veletrhu Grüne Woche v Berlíně.)
  K hazardu se životy jen drobná douška, která nebudiž rozhodně chápána jako zlehčování: dioxiny jsou běžně přítomné v okolním prostředí, jsou například výsledkem nedokonalého spalování. V souvislosti s jídlem se nám tedy do těla dostávají například s na ohýnku opečeným špekáčkem nebo klobásou. Ani kdyby došlo k požití dioxinem kontaminovaných vajec či masa – a znovu zdůrazňuji, že takové se na našem trhu podle všech dosavadních výsledků testů nevyskytují – žádné bezprostřední ohrožení zdraví, natož života, by to pro člověka rozhodně neznamenalo.
  Pro větší jistotu a komfortní pocit spotřebitelů se dá doporučit už jen to, aby se víc zajímali o původ potravin a upřednostňovali domácí produkci. Svého řezníka se ptejte, od svého obchodníka chtějte informace, odkud zboží nakoupil. Má je a ve vlastním zájmu by je měl poskytnout. Ve vlastním zájmu a v zájmu svých zákazníků by měl aktivně vyhledávat a nám spotřebitelům nabízet bezpečné a čerstvé potraviny z blízkého okolí, jak už to ostatně mnozí dělají.