JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2017 11:02:31 - faninka

Neměla by být Ústava víc srozumitelná?

Dobrý den, pane doktore. Kandidátů na prezidenta je možná hodně, ale vy mezi nimi nejste. A to je škoda. Myslím, že právě bohatých a ambicióznách lidí má řada voličů už dost. Já bych raději někoho slušného a inteligentního. Moc bych si třeba přála, aby kandidoval pan Svěrák, ale ten to jako vy odmítá. Někde jsem ale slyšela, že pro inelektuály politika není moc atraktivní. Nyní k mým dotazům. Nejen lidi, ale někdy i politici včetně prezidenta tápou ve výkladu Ústavy. Je podle vás jednozněčná? Podílel jste se vy sám na její tvorbě? A pak k prezidentovi. Jeden z kandidátů chce podat žalobu, jelikož mu údajně byly ukradeny podpisy z kandidátní listiny. Já vůbec nechápu, jak by někdo mohl z listu papíru ukrást podpis? Vy tomu rozumíte? Děkuji. Němá F.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2017 21:08:49 - JUDr. Miroslav Antl
 Zdravím Vás, paní Faninko 

– a s poděkováním za milá slova v rychlosti reaguji na Vaše dotazy. Ústava je základním pilířem právního řádu a neměla by být měněna často. Není ji možno formulovat „jednoznačně“ – a tak i po případných změnách bude vždy záležet na jejím výkladu, který se samozřejmě může měnit. Stačí sledovat mnohdy zcela odlišné (či opačné) názory na výklad jednotlivých článků Ústavy ČR i mezi těmi nejvýznamnějšími erudovanými experty na ústavní právo - a nakonec o správné interpretaci, resp. výkladu, musí stejně rozhodnout soudy, zejména Ústavní soud ČR. Já jsem se nepodílel na tvorbě žádného zákona, tedy ani ústavního. 

Pokud jde o „krádež podpisu z listiny“, tak já tomu také nerozumím, zřejmě šlo o podezření z odcizení celého podpisového archu. Jinak by zřejmě muselo dojít k mechanickému odstranění stírací pryží nebo ostrým předmětem, anebo k odstranění chemickému působením vhodných chemikálií… 

Mějte hlavně zdravé dny!

MA