Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.11.2017 22:36:19 - Damph

Zrušení hranic pro umožnění migrace?

Je opravdu možné že OSN a EU chtějí umožnit neomezenou migraci faktickým zrušením hranic? http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Migranty-proste-prijmete-podepiseme-to-za-vas-Brusel-pry-planuje-podpis-dokumentu-ktery-nam-znemozni-branit-hranice-512891
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.12.2017 15:16:38 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, pane Černochu,
děkuji za zprávu. Vámi přiložený odkaz jsem si prostudovala a nemyslím si, že by mělo dojít k neomezené migraci a k faktickému zrušení našich hranic. K tomu nás ostatně nemůže donutit jakákoliv smlouva nebo sankce. V současnosti jsou diskutovány dvě věci. Za prvé je to Globální kompakt o migraci OSN a za druhé návrh na reformu tzv. Dublinského systému, který navrhuje Evropský parlament.

Nejdříve tedy ke Globálnímu kompaktu o migraci. Ke kompaktu se již v roce 2015 zavázali některé členské státy OSN na Valném shromáždění. Není právně závazný a de facto deklaruje, že migrace je problém a je zapotřebí podporovat bezpečnou, řízenou a legální (!) migraci. O jejím dalším obsahu se dále jedná a bude jednat na dalších zasedání Valného shromáždění. Iniciativa OSN nestanovuje ani nepředpokládá striktně danou definici příspěvků členských států do kompaktu. Rozhodnutí o přijetí kompaktu a formě případné pomoci závisí na samotných členských státech. Může se tedy jednat o finanční, technickou nebo i jinou pomoc. V tom je ČR aktivní již dnes. Například budováním infrastruktury v jordánském uprchlickém táboře Azraq a v uprchlických táborech Ashti a Kawergosk v Iráku. Dále vysíláme na mise do zahraničí nejen naše skvělé vojáky, ale i policisty. Chtěla bych zdůraznit, že oblast společné zahraniční a bezpečnostní politiky je podle Lisabonské smlouvy podmíněna souhlasem všech členských zemí EU a neprojednává se tedy formou kvalifikované většiny.

Reforma tzv. Dublinského systému v podobě, kterou navrhuje Evropský parlament, je nejen kategoricky nepřijatelná, ale byla by i v konečné důsledku prakticky nefunkční a zcela ohrožující naší suverenitu a bezpečnost země! Naštěstí se jedná zatím „jen“ o návrh, ačkoliv velice nebezpečný a škodlivý pro ČR, a vše bude ještě projednávat EP a následně i Rada EU, respektive členské státy EU. Jako politici musíme o tomto tématu začít hovořit. Dobře víme, jak takové návrhy nakonec končí a jak nakonec stojíme před rozhodnutím akceptovat špatnou nebo ještě horší variantu. Musíme učinit vše pro to, aby se tak v tomto případě nestalo. Slibuji, že se o to v ODS budeme snažit. Zatím máme ještě šanci zabránit scestným a nebezpečným návrhům. Europoslanci v posledním často skloňovaném hlasování zatím schválili zjednodušeně něco jako mandát pro jejich vyjednávače, a tak konečná podoba reformy Dublinu je otázkou dalších jednání. Přesto by se ČR měla jednoznačně a rezolutně proti podobě návrhu EP vymezit, protože povinné kvóty jakéhokoliv druhu jsou pro nás přinejmenším škodlivé.

S pozdravem,

Jana Černochová