PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2017 16:47:20 - jeho nejtemnejsi temnosti

pane místopředsedo 2

díky za odpověď, ale nejsem si nějak jistý jak taková věc jako totální neutralita a neangažovanost v čemkoliv může fungovat. Takovou věc jako oplotit celou republiku ostnatým drátem a tvářit se že okolí neexistuje si může dovolit třeba Rusko nebo USA což jsou země s ohromnými vnitřními zdroji. Sotva si to může dovolit malá ČR, která nemá svoje surovinové ani jiné zdroje, navíc je životně závislá na exportu a tranzitu. Ekonomická kolonie jsme proto že pracujeme jako subdodavatelé, popřípadě tady mají firmy nainvestováno do poboček, Řekl byste mi prosím jak se takováhle fatální závislost dá v naší nynější situaci řešit? Vzhledem k tomu že stát už nemá prakticky žádný majetek a jsme zadluženi na 300 let dopředu tak je jediná cesta a to znárodnění a odmítnutí platby dluhů, což nás pošle někam do středověku. Neutralita neznamená že náklady na zbrojení nebudou. Navíc většina napadených států jsou neutrální, neutrální Ukrajina a Gruzie byly napadeny Ruskem. neutrální Irák napaden USA atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.11.2017 12:43:41 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Je-li reálná obranyschopnost na nejubožejší úrovni za celou dobu samostatné republiky, je přece potřeba ji začít rychle budovat - a ne utrácet desítky miliard za cizí zbraně a vojenské expedice tisíce kilometrů od našich hranic, jimiž si koledujeme i o teroristickou pomstu na našem vlastním území. Jsme-li, jak říkáte sám, zadluženi na stovky let dopředu a - dodávám já - sraženi do koloniální podřepu vlastnickou i věcnou strukturou ekonomiky, je přece potřeba začít pracovat na obnově suverénnější pozice - a ne dělat poskoky cizímu mamonu ještě víc (i podlézavou přihrbeností vůči EU). Tu suverénnější pozici jsou s to obnovit jen průlomy veřejného sektoru. Ten privátní v českých rukou je na to příliš malý pán a skutečně svrchovanější pozici sám v plánu ani nemá. Ukrajina v prackách "oligarchů" - a "neutrální stát"? Kouzelně jste mne rozesmál. Nestačila Vám ani známá prostořekost madam Victorie Nuland?