PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2018 13:49:10 - jeho nejtemnejsi temnosti

pane místopředsedo 9

Ne heinleinovce do partyzánského hnutí neřadím. Partyzáni v Pobaltí prostě bojovali proti útlaku ze strany státu, proti tomu snad nemůžete protestovat. Když už to Rusové tehdy obsadili, mohli se tam chovat aspoň slušně a neřádit tam jako černá ruka. Místo toho tam posílá Stalin vražedné psychopaty jako byl Vyšinskij, nebo Ždanov, mohli aspoň nabídnout jistou autonomii. To se pak není čemu divit, že až tam přišel Hitler, že se Pobalťané spontáně do sovětských vojáků a úředníků pustili tehdy a ozdobili s nimi pouliční lampy. Jistě jste nakonec zaznamenal že k uklidnění došlo až vámi opovrhovaný Chruščev nabídl partyzánům amnestii, tak měli postupovat. Proto se nedá zlobit ani na tehdejší Banderovce. Spolupracovali s Hitlerem a podíleli se na jeho zločinech, ale nikdo není dokonalý, bychom se měli ptát co jim vlastně zbývalo. Stalin se na Ukrajinu vykašlal a Němci byli všude a jediná možnost jak dostat jídlo pro rodinu byla spolupráce. Když vám hladoví děti, to byste pro ně udělal taky.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.01.2018 13:08:46 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Pomohu Vám dvěma epizodami. Když jsem se - je to už asi třicet let - ptal Wojciecha Jaruzelského, proč nosí tmavé brýle a zda chodí tak vzpřímeně jen proto, že mu to velí úzus polského důstojníka, vysvětlil mi, že po podzimu 1939 pracoval v sovětském zajateckém táboře a tam mu slunce, odrážející se od sněhové pokrývky, pocuchalo oči a také kolem páteře mu svaly prochladly natolik, že musí nosit jakýsi "korzet". Pak ale bojoval proti fašismu - podobně jako spousta členů Svobodova sboru, kteří předtím také byli v "lágrech". Nedávno tu byl Hans Modrow, poslední premiér NDR pokoušející se o důstojnější "německé sjednocení". Roky 1945-1949 strávil v sovětském zajetí - jako spousta jiných řadových členů "Hitlerjugend", kam se člověk vesměs dostal takříkajíc "automaticky". Přesto to byl a je velký antifašista. Doufám, že nehodláte tvrdit, že v Pobaltí vládly před II. světovou válkou liberálně demokratické režimy. Že tam levicové a demokratické síly netrpěly masívní represí, leckdy nechutně brutální. A že také tamní "partyzáni" nebyli napojeni na politicky krajně obskurní síly (podobně jako ukrajinští banderovci) - před válkou, v jejím průběhu i po roce 1945. Pro spolupráci s Hitlerem a jeho kumpány z jiných zemí alibi ve slušné společnosti neexistuje. Ani pro poválečné operace CIA na Ukrajině i v Pobaltí rukama oněch "partyzánů", v jejichž řízení hrála přední roli i parta nacistických grázlů v čele s Gehlenem.