Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2018 5:00:21 - laco

Konečně významný úspěch české vědy

Česká vědkyně Alena Lochmannová, doktorandka etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, provádí pětiletý výzkum na téma „Tetování českých trestanců“. K jejím významným objevům například patří:“ Jak bolestivé je vyškrabávané tetování. Rozdíl v symbolice toho, co mají na kůži čeští trestanci a ti z Ruska nebo asijských zemí. Jak se vězeňské tetování změnilo od dob komunismu.“ Myslíte si, že česká věda je schopna naši republiku v této oblasti dostat na skutečně světovou úroveň a pomoci tak překonat rozdíl mezi rozvinutými západními zeměmi a naší republikou?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.01.2018 18:12:10 - Ing. Antonín Seďa
 No, zrovna v této oblasti si neslibuji žádný větší úspěch. Základním problémem a rozdílem naší vědy, je aplikace vědeckých poznatků do praxe. Tak jako namísto prodeje patentů, je jejich uplatnění ve výrobě. Polde mého názoru je třeba změnit podporu vědy na podporu aplikované vědy, to jest, vždy výsledky vědy hodnotit podle jejich přidané hodnoty pro českou ekonomiku. Ano, lze namítat, že například objevy ve zdravotnictví nemají velké dopady do ekonomiky, ale já jsem osobně přesvědčen, že mají, A je to nejen léková politika, ale také úspory nákladů v případě léčby nemocných. Nakonec si lze vše ekonomicky zhodnotit. Přesto jsem přesvědčen, že když se jedná o zdraví pacientů, pak by měly jít peníze stranou. Proto podporuji medicínu a její vědu, zejména její aplikované poznatky v praxi. A také hodnocení dotační politiky by se mělo odvíjet od konkrétních pozitivních ukazatelů. Tohle ba nám pomohlo v konkurenci schopnosti s vyspělými ekonomikami. A dnes je nutno se zaměřit na Průmysl 4.0, zajišťujíící konkurenční výhodu v budoucnosti.