PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2018 15:47:46 - jeho nejtemnejsi temnosti

pane místopředsedo 10

Děkuji za odpověď, no co se týče toho co jsme řešili, proč bychom nemohli považovat Lesní bratry v Pobaltí a Banderovce za partyzány? Přece partyzánské hnutí nezačalo s Moskvou organizovaným odporem proti německé okupaci. Váš pohled je již dávno překonaný, je třeba se na dějiny dívat poněkud objektivněji. Gerilové války se přeci vyskytovaly všude. Co se týče režimu v Pobaltí, no nebyly to režimy dvakrát demokratické, byly to spíš autoritativní režimy, ale nebyly tam nějaké krvavé nájezdy na vlastní obyvatelstvo, jako to předváděla NKVD. Co se týče levice, existovala tam parlamentní sociální demokracie. Komunisty tehdy tam lidi moc nemuseli protože je obviňovali z kolaborace se SSSR, jak vidno docela právem, nějaké represe to ano, ale nikdo tam nikoho nelikvidoval.
Proto tak trochu nedokážu pochopit, co si od Ruska vlastně slibujete? Oni stejně na nějaké Česko víceméně kašlou. To nejmenší s čím by se na západ od nás obtěžovali jednat je Německo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2018 15:56:37 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Být to opravdu tak, jak se to jeví Vám, Hitler by promluvil z Kremlu už někdy v říjnu 1941. To, že to Rudá armáda nevzdala za pár týdnů jako ta francouzská (o ostatních ani nemluvě), se bubáky všudypřítomné "represe NKVD" vysvětlit nedá. Ti lidé bránili zemi, patřící jim všem a rovným dílem. Jen proto se dokázali vzepnout k hrdinství, nad nímž se tají dech a tuhne krev. i dnes. Srovnejte si to s tím, jak kapitulaci před wehrmachtem zachytil de Gaulle v poválečných memoárech. Vyšly i česky. Plést si gerily na straně nacistické genocidy s "partyzány" je vrchovatě nevkusné. Tak nízko neklesli ani Roosevelt - ba dokonce ani Truman a Churchill. Hrozila jim snad "represe NKVD"?