JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2018 15:30:56 - michal potužný

Čapí hnízdo

Dobrý den, proč jste se nyní rozhodli Čapí hnízdo vyjmout z dotačních programů? Museli jste proto shledat přci nějaký důvod a evidentně vše není tak v pořádku, jak Babiš tvrdí. A jestli to chápu dobře, Čapí hnízdo teď zaplatíme my? Můžeme se my nebo vy nějak bránit? Jak dostat peníze z toho, kdo to způsobil? Věřím, že mi odpovíte. Potužný

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2018 16:15:09 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Vážený pane Potužný,

k vyjmutí projektů z evropského financování, a to se zdaleka netýká jen Čapího hnízda, jsme přistoupili na návrh Evropské komise. Evropská komise doporučila ČR vyjmout z evropských fondů ty projekty, u kterých probíhá správní nebo trestní řízení či šetření OLAF, aby bylo možné uzavřít operační programy minulého programového období.

Pokud by k jejich vynětí nedošlo, Evropská komise by zahájila administrativní řízení o vrácení části nebo dokonce celé výše alokovaných prostředků z EU, takže ve finále by ČR byla poškozena. Ministerstvu financí šlo o to, aby uchránilo fiskální zájmy státu, a proto se s návrhem Evropské komise ztotožnilo. A ráda bych poznamenala, že jde o zcela standardní rozhodování. Zatím se v historii nikdy nestalo, že bychom s vynětím nesouhlasili.

Vynětí se týká celkem čtyřiadvaceti projektů z pěti operačních programů, z čehož jeden je i Čapí hnízdo. Čapí hnízdo, stejně jako všechny ostatní projekty, bylo předfinancováno z rozpočtu poskytovatele dotace Regionální rady ROP Střední Čechy a jeho vyjmutí na tom nic nemění, protože ČR již od EU obdržela za příslušný operační program plnou platbu.

Další postup má ve svých rukou právě poskytovatel dotace. Pokud by dospěl k závěru, že byly v případě Čapího hnízda porušeny podmínky pro poskytnutí dotace, vymáhala by se tato částka přímo po příjemci dotace, a to v rámci správního nebo trestního řízení.

S úctou
Alena Schillerová