Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.02.2018 19:52:39 - laco

Předčasné parlamentní volby - trumf v rukou Babiše?

Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš připustil předčasné volby, pokud jeho druhá vláda nezíská ve Sněmovně důvěru. Všechny demokratické strany sdružené v Demokratickém bloku (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) odmítají vládě A. Babiše vyslovit důvěru a jednání ostatních nedemokratických stran (KSČM, SPD a ČSSD) s hnutím ANO nejspíše taky nepovede k získání podpory menšinové vlády A. Babiše. Lze tedy dovodit, že na rozdíl od prezidenta Zemana vidí A. Babiš v předčasných volbách východisko ze současné patové situace. Jak Vy osobně hodnotíte možnou variant předčasných parlamentních voleb, a které ze stávajících parlamentních stran by v případných předčasných volbách své pozice mohly upevnit, případně stávající pozice ztratit či se do parlamentu vůbec nedostat.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.02.2018 9:24:34 - Ing. Antonín Seďa
 Oosbně jsem zažil rozpuštění poslanecké sněmovny v roce 2013 a musím říci, že to není nic příjemného. Často se kritizují náklady na předčasné volby, ale pokud by byly spojeny s volbami jinými, tak to není ani finannčí problém. Problémem současné situace je A.Babiš a jeho hnutí ANO 2011, kteří nechápou, že jedna věc je vítězství ve volbách a druhá sestavení smysluplné vlády. Z pohledu A.Babiše je nejvýhodnější menšinová vláda ANO 2011 s podporou poslanecké sněmovny. Jenže populistické programové prohlášení, které je spíše receptem na dort kočičky a pejska, nemůže stačit. Dokonce pro KSČM a SPD nemohou stačit ani placené funkce ve sněmovně, které neodpovídají jejich volebním výsledkům. Politika opravdu není firma, kde se rozhoduje autoritářsky. Je třeba dohody a k té dohodě je tak také přistupovat. Pokud existuje podmínka některých demokratických stran, že pokud ve vládě nebude sedět trestně stíhaná osoba, pak se na většinové vládě domluví, pak je chybou současného premiéra v demisi, že nekoná. Já osobně se dívám na předčasné volby jako na možné řešení současné patové politické situace. Pokud by měla trvat do prázdnin, pak jsou jediným řešením. Pokud A.Babiš čeká na nějaké přeběhlíky, pak by postupoval stejně jako bývalý předseda a premiér Mirek Topolánek. Prezident M.Zeman je z části spoluvinen na současné situaci, protože dopředu slíbil A.Babišovi druhý pokus. A také, že usiloval o rychlé sestavení první vlády, aby se zbavil B.Sobotku a jeho vlády v demisi.