Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.02.2018 9:40:02 - laco

Zrušit přímou volbu prezidenta nebo volby do senátu

Ve 2.kole prezidentských voleb byla 66% účast voličů. Tato procentuální účast je nejvyšší ze všech druhů voleb prováděných v ČR, především pak podstatně vyšší ve vztahu k volbám do senátu. I přes tento fakt však mnozí politici požadují zrušení přímé volby prezidenta. Legalita prezidenta republiky, zvoleného při 66% účasti voličů je podstatně vyšší, než legalita senátora, zvoleného při účasti cca 20 -30 % voličů. Není proto potřeba spíše jednat o zrušení voleb do senátu a zrušení senátu samotného a připojit se tak k 31 zemím Evropy, které mají jednokomorový parlament (16 zemí, včetně ČR má dvoukomorový parlament). Že to jde s jednokomorovým parlamentem dokazují země jako např. Švédsko, Finsko, Slovensko, Maďarsko, Norsko, Slovinsko a další. Tyto země fungují i bez pojistky demokracie – druhé komory parlamentu, a fungují dobře.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.02.2018 11:42:22 - Ing. Antonín Seďa
 osobně jsem podporoval a podporuji přímou volbu prezidenta. A to i v případě, že nemáme prezidentský systém, jako je třeba v USA či ve Francii. Problém druhé komory Parlamentu je daleko složitější. Zejména jde o to, že je Senát považován za nechtěné dítě, přitom má své zastoupení v ČR. Je to i pojistka demokracie a proto bych jej nerušil. Problém ovšem vidím v jednotlivých senátních obvodech, kompetencích a vůbec v pracovní náplni senátora a jeho vazbu na region, kde žije. Tady si dovedu představit změnu, a to jak v zákoně, tak v ústavě. Srovnávat naši zemi se zeměmi, které mají demokracii v krvi je poněkud předčasné. U nás stačí dvě volby do poslanecké sněmovny či Senátu a máte vymalované. Volby v roce 2017 ukázaly, že u nás mají populisté a nacionalisté zelenou.