Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.02.2018 13:00:30 - laco

Referendum - kde společnost udělala chybu?

13. a 14. 6. 2003 se občané České republiky mohli zúčastnit referenda o vstupu ČR do Evropské unie. Více než 50% oprávněných občanů této možnosti využilo. Ze strany politiků tehdy nezněly žádné výhrady na hloupost či nevzdělanost převážné části oprávněných voličů. Proběhlo patnáct let a při diskuzích o případném referendu o vystoupení ČR z EU slyšíme u převážné části politiků, že nelze toto referendum provést z důvodu nevzdělanosti (hlouposti) značné části oprávněných voličů. Čím je dán tento rozdíl v postojích politiků. Je to dáno například tím, že noví voliči, přicházejí ze škol naprosto nevzdělaní a nepřipravení pro život a věnují se tak mnozí raději prostituci a pašování heroinu, jako Vaše mladá spoluobčanka, než normálnímu pracovnímu životu. Kde udělalo naše školství či naše společnost chybu, která vede k tomu, že již nejsou voliči svéprávní v referendu rozhodovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2018 13:56:59 - Ing. Antonín Seďa
 Nechci paušalizovat tak jako vy, protože znám mnoho mladých lidí, kteří jsou velmi schopní a našli uplatnění v praxi. Například v EVEKTOR s.r.o. jich pracují dvě stovky . To, že někdy dochází k excesům, tak to prosím není pouze otázka školství, ale zejména výchovy v rodině. Tam se stala základní chyba za kterou společnost nenese vinu. Otázka všeobecného referenda je věcí pohledu na to, jak se má rozhodovat v demokratické společnosti. ČR je zastupitelskou demokracií a proto by povětšinou měli rozhodovat zástupci občanů. Referendum je u nás bráno jako doplněk v tomto rozhodovacím procesu. A když vzpomínáte referendum o přistoupení k EU, což bylo v pořádku, pak připomenu, že rozdělení bývalého Československa bylo bez referenda. Často se referendum používá pro zjištění postoje široké veřejnosti. Proto je a bude důležité, jak ústavní zákon bude vypadat, co bude umožněno ,jaké kvórum apod. Je třeba si uvědomit, že opravdu nejsme Švýcarsko a že i v ostatních zemích EU není referendum nadužíváno. A je třeba si uvědomit ještě dvě věci. Za prvé, že každé referendum bude něco stát. Zřejmě náklady půjdou do miliard korun, tak jako volby. Za druhé, vždy je nutno před každým referendem dán značný prostor pro sdělení informací veřejnosti. Protože ze zkušeností víme, že se používají často lživé či zkreslené argumenty. Jinak já osobně jsem podporovatelem všeobecného referenda a osobně bych se nebál jej použít i v zahraničně politických otázkách. Vždy je věcí politiků a různých odborníků, aby vše dostatečně vysvětlili veřejnosti. A mladých lidí bych se vůbec nebál. Ti budou podporovat naše členství v EU i v NATO.