Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.02.2018 18:42:07 - laco

Kontrola hospodaření ČT a ČR - 2.

Vážený pane exposlanče,
ve svém dotazu ohledně kontroly hospodaření veřejnoprávních médií (ČT a ČT) jsem se nedotazoval na to jak jste v této problematice v poslanecké sněmovně vystupoval a nakonec i hlasoval. Můj dotaz byl veden ve dvou směrech:
1. Jaké důvody vedly poslance k tomu, že nepověřili NKÚ kontrolou hospodaření našich veřejnoprávních médií;
2. Kdo tedy, když ne NKÚ, má dle poslanců kontrolovat hospodaření ČT a ČR.
Předpokládám, že jste byl přítomen v poslanecké sněmovně rozpravě o této problematice a jste tak schopen mi dát odpověď na otázky položené v bodech č. 1 a 2.
Z mého osobního pohledu je naprosto logické, aby kontrolu hospodaření v ČT a ČR prováděl NKÚ, a protože tomu tak není, ptám se tedy PROČ a na to logicky navazuje dotaz na to, KDO tedy má provádět tuto kontrolu. Pokud znáte odpověď na tyto dotazy, budu rád.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.02.2018 6:25:18 - Ing. Antonín Seďa
 Rozumím a rád odpovím. Přesto jsem považoval za nutné vyjádřit svůj postoj k minulému projednávání zákona. K první otázce, která by měla být směřována na ty bývalé kolegy, kteří normu nepodpořili. Podle mého názoru to byla lobby nejen ČT a ČR, ale i řada lidí a organizací, kteří mají finanční výhody a vazby na tyto organizace, kteří tlačily na poslance z důvodu "nezávislosti" médií. Možná, že se to může zdát jako klišé, ale moc veřejnoprávních médií v naší zemi je značná. Stačí si vzpomenout na dobu krize v ČT. Takže se ptejte těch, kteří pro rozšíření pravomocí NKÚ na ČT a ČR nehlasovali či podali pozměňující návrhy. K druhému dotazu, ano NKÚ mohl zvýšit kontrolu hospodaření veřejnoprávních médií a já jsem to podporoval a podporovat budu. Nicméně zprávu o činnosti i hospodaření projednává poslanecká sněmovna a Rada ČT a ČR. Takže existují kontroly. Jinou věcí je a to souvisí s první otázkou, zda mají tyto kontrolní orgány vůbec zájem tohle kontrolovat a zda mají schopnosti vše důkladně prověřit. Tady si myslím, že nemají a že je velmi těžké rozplést klubko vzájemných vztahů a smluvních ujednání. A to zejména v ČT.