PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2018 11:06:39 - hanušová

Proč komunisté popravili kněze Toufara?

Ať měl nebo neměl nějaké vidění, já na to nevěřím, a jelikož jsme hlavně ateistická země, mysím, že tomu věří málo kdo. Proč komunisté vnímali církev negativně, když u nás nemá až takový význam, a tvrdě zakročili proti Toufarovi a daším církevním představitelům? Nepodřezávali jste si tak vlastní větev? Nebo prostě jen komunisté potřebovali nějakého nepřítele? On ho asi potřebuje každý režim, aby přežil

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.02.2018 13:07:53 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Jde o velmi nešťastný příběh, zlehčovat mne ho ani nenapadne. Nikoli ovšem o popravu, jak píšete. Střet mezi státem a klérem zahájil druhý z nich. A to nikoli kolem věroučných, ale nepoměrně vážnějších otázek - a také metodami. Postup státu odpovídal atmosféře vyhrocené "studené války", vyvolané Západem, a nikoli Východem. Mohl bych vypočítávat spoustu případů, kdy byli vražděni, mučeni i jinak perzekvováni duchovní, nepohodlní USA a jejich satelitům. Ani to však samozřejmě nezbavuje viny nikoho z těch, kdo se dopustili nezákonností naším jménem.