JUDr. Bohumil Šimek

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2018 12:28:58 - soumrak

Husa na provázku

Proč si narozdíl třeba od Vokřála myslíte, že by politici měli zasahovat do toho, jaké divadelní hry se hrají a kvůli tomu jim přidělovat dotace? Mě se hra „Naše násilí a vaše násilí“ taky nezamlouvá, ale nemusím na ni přeci chodit a když na ni nikdo nepjde tak se přestane hrát. Takhle děláte divadlu akorát skvělou reklamu. Nemyslíte? A nemáte pocit, že tím, že budete zasahovat do toho, co se smí hrát nebo ne, se chováte jako komunisti před rokem 89?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.05.2018 11:59:34 - JUDr. Bohumil Šimek
 

V tomto případě se opravdu nejedná o rozhodnutí Jihomoravského kraje, které hry se mají nebo nemají hrát. Ani já ani členové vedení kraje jsme nebyli těmi, kteří "rozpoutali" širokou mediální diskusi na téma těchto konkrétních divadelních her. Nicméně při těchto debatách vyplynulo, že jsou pro některé skupiny obyvatel nepřijatelné a budí velké emoce. Rada proto celou záležitost projednala a doporučila zastupitelstvu podpořit festival Divadelní svět Brno částkou 1 milion korun, s výjimkou dvou kontroverzních představení Naše násilí a vaše násilí a Prokletí. V žádném případě se ale nejedná o cenzuru, nic nezakazujeme ani nedoporučujeme divákům, jaké představení mají nebo nemají navštívit. V našem případě se jedná o rozhodnutí při hospodaření s veřejnými prostředky. Chceme podporovat takové projekty, které nerozdělují a nevyvolávají negativní emoce ve společnosti. Tak jako se konkrétní divák rozhodne, jestli svoje peníze utratí za toto představení, my hospodaříme s penězi daňových poplatníků a musíme se rozhodovat, jak s nimi naložíme.