Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.06.2018 15:56:56 - Zach12

Díky za článek

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Senator-Canov-Ministr-zesmesnil-ministerstvo-a-maturitu-jako-takovou-538582
Ale co jsem nepohopil, jak někdo - teď už vím že ministr přišel na to, že správná odpověď může být i čas? Možná by se slovo čas dalo použít, ale pak přeci nejde o ustálené spojení. A je vůbec v kompetenci jednoho člověka, aby o tom rozhodl? Předpokládám, že testy nepřipravuje jen 1 člověk.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2018 17:39:23 - Ing. Michael Canov
Dobrý den Dle mých informací, ředitel Cermatu se poté, co jedna odvolavší se studentka argumentovala tím, že spojení "čas růže přináší" objevila někde na internetu, ještě dodatečně ptal odborníků na jejich názor. Všichni mu sdělili, že by v žádném případě "čas" neuznali, právě proto, že to 100% není spojení ustálené. Ministr školství se však oháněl tím, že "čas" napsalo 4301 studentů (má pozn.: z necelých 100 tisíc)  a tak to prý nemůže být náhoda a tudíž špatně. Přitom je evidentní, že je ten "čas" tak nějak napadl v kontextu celého textu jako takového a nikoli jako ustálené spojení (a i kdyby ne, špatně by to zůstalo, i kdyby to použili úplně všichni studenti). Ředitel Cermatu bohužel "stáhl ocas mezi nohy" a změnil své rozhodnutí o odvolání dle přání pana ministra. Bohužel tak padla reputace školství opět o stupínek níže. Později argumentovali zastánci názoru pana ministra tím, že snad kdysi kdesi napsal Karel Čapek v nějakém textu "čas přináší růže". Ale ani tato věta (před cca 80 lety jednou použitá)  pochopitelně nedělá z "času..." ustálení slovní spojení (nemluvě o jiném slovosledu).