Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.07.2018 21:16:23 - laco

Ano ekonomickým migrantům či ne

„Oceňuji vyjádření hnutí Žít Brno za humanitní a proevropský postoj k italské žádosti o pomoc a vyjadřuji podporu jejich politické odvaze,“ říká k aktuálnímu dění František Bublan, předseda senátního zahraničního výboru, senátor za ČSSD. Lze z tohoto vyjádření čelného představitele ČSSD dovodit, že ČSSD souhlasí s přijímáním ekonomických migrantů z afrických států do České republiky?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.07.2018 22:07:22 - Ing. Antonín Seďa
 Pozor, pan senátor František Bublan nehovoří o ekonomických migrantech, ale o fungování našeho azylového systému, který umožňuje v přesně zákonem vymezených případech, udělit azyl, trvalý pobyt či ochranu. A to zejména pro válečné uprchlíky nebo lidi, kteří museli odejít ze svých domovů z důvodu persekucí režimu. Naši občané po roce 1948 či 1968 dostávali azyl či ochranu v sousedních státech, aby pak mohli odcestovat do USA či Kanady. Takže opravdu nedělejme z komára velblouda a řádně si prostudujme zákony České republiky. Z mého pohledu a já jsem o tom mnohokráte psal, musí být rozdíl mezi uprchlíkem ze zemí, kde se válčí a mezi ekonomickými migranty. Ovšem je tady ještě skupina lidí, na které neplatrí ani jedno, ani druhé. Jsou to lidé, kteří odešli ze svých domovů, protože neměli vodu či základní potraviny či byli vystaveni změnám počasí nebo etnickým čistkám. Tohle ovšem musí posoudit odborníci ministerstva vnitra. A také musím zdůraznit, že drtivá většina uprchlíků se po zklidnění situace ve vlastní zemi ráda vrací. Týká se to Syřanů, Iráčanů, Libyjců apod. Do té doby je třeba, aby mezinárodní společenství, to jest Rada bezpečnosti OSN konala, tak jako další organizační složky OSN. A tuto mezinárodní pomoc by měly hradit bohatší země. Vždyť jde přece i o jejich bezpečnost. Takže na Vaši otázku mohu říci, že ČSSD je pro mezinárodní pomoc, ale na přední místo klade naši bezpečnost. Což se mimo jiné projevuje tím, že ČR je šestá nejbezpečnější země na světě. A tak to musí i zůstat.