Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.08.2018 14:24:14 - Bohumil Šamps

voják z povolání

Jaké odppměny náleží těm, co jsou aktivními vojáky, navíc nasazenými v nebezpečných misích? Umí je stát dostatečně ocenit? Jsou jejich platy vyšší, než třeba platy politiků?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.08.2018 18:34:27 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Mimo standardní služební plat (tabulková funkce plus hodnost) v AČR na území ČR mají příslušníci našich ozbrojených sil, kteří se účastní misí, nárok na příplatek ve výši až cca 5000,- Kč/denně (opět dáno hodností a funkcí). Zda je toto ocenění dostatečné? To je velmi diskutabilní otázka a dostatečnost ocenění je velmi relativní pojem. Podle mého názoru se problém ocenění - finančního - těchto osob neskrývá v samotném ocenění za aktivní službu. Problém je v samotném obecném společenském ocenění služby ve prospěch státu, vlasti. Součástí skutečného problému je i péče společnosti o vojenské veterány a péče o ty osoby (pozůstalé), které utrpí újmu (smrt rodinného příslušníka, zranění, snížení pracovní schopnosti atp. Osobně vnímám občanské finanční sbírky na pomoc postižených rodin za velmi ostudné pro stát. Jen pro úplnost - k obdobně náročně službě pro vlast - můj osobní dlouhodobý názor - patří i hasiči v přímém výkonu služby. Pro mne jsou to také bojovníci každodenně riskující zdraví a život v jediné "válečné zóně" uprostřed mírového života společnosti. A měli by mít stejné zajištění o kterém jsem se již zmínil. ¨Z širšího hlediska mám za to, že srovnání služebních podmínek osob - všech státních zaměstnanců v uniformách a vybavených zbraněmi, bez ohledu na resort - (včetně platů, odměn, výsluh) není správně a spravedlivě vyřešeno a že bude předmětem podrobné a nezbytné diskuse zákonodárců. Týká se to i výše náborových příspěvků, kde se boj o nové zaměstnance (příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů) stává až kanibalizující a ostudný - a to zase otvírá otázku resortní honby za počtem znáborovaných občanů a problematiku tendenčního snižování nároků na skutečnou kvalitu těchto nových zaměstnanců - což je nepochybně problém i politického přístupu a vůle  (1 kvalitní, provotřídně vycvičený a vlastenecky motivovaný voják/policista vydá za deset "jako" vojáků/policistů, kteří z osobní zbraně vystřelí tak jednou za uherský krok, a do práce chodí vlastně jen kvůli platu ....můj osobní názor).