Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.08.2018 12:59:13 - Lulek z Bystřice

zastaralé vybavení

My fakt nemáme hasící letouny? Jak byste vůbec hodnotil vybavení naší armády? Kde máme ohledně výbavy největší nedostatky? A proč s tím ANO za 5 let nic neudělalo? Přiznám, že mě překvapilo, že v záchraně dětí z jeskyně jsme se angažovali, i když naše pomoc nebyla využita. Ale když Řecko žádalo pomoc se zvládnutím požáru, nijak jsme nepomohli. Nebo se pletu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.08.2018 17:19:04 - Ing. Bohuslav Chalupa
Vybavení naší armády je díky..... dlouhodobě nefunkčnímu systému akvizici (nejen u MO ale napříč všemi brannými a bezpečnostními sbory) = nepřehledné, složité a paralyzující legislativě, přetrvávajícímu klientelismu, neschopnosti (neochotě/obavám) plně využít alespoň ta ustanovení legislativy umožňující využít možnosti přímých nákupů (je nepochopitelné vypisovat VŘ tam, kde je pouze jediný dodavatel, nebo je jediný dodavatel, který je vybaven potřebnou certifikací - například vlády USA).Dále podle mého názoru ne zcela správně definovaná role Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, nevyužití kapacit např. VTU, přetrvávající resortismus, neshoda v základním chápaní řady speciálních problematik a kategorií například mezi MO a NKÚ, atp....+ neodbornost a politická řevnivost mezi politickými subjekty zastoupených v PSP ČR a jejích orgánech....je někde těsně nad hranicí schopností a faktem je, že v roce 2014 bych si netroufl ani na toto hodnocení. Jako člen ANO a bývalý poslanec nemohu souhlasit s naznačeným zevšeobecňujícím hodnocením odpovědností ANO za aktuální stav ozbrojených sil - pokud by se někdo zajímal, tak v tomto směru mám více než čisté svědomí. Za funkční období 2013 - 2017 jsem s řadou svých kolegů poslanců (bez ohledu na politickou příslušnost) zastavili devastaci ozbrojených sil a tento trend jsme jednoznačně otočili směrem k evidentnímu opětnému zvyšování schopností AČR. Ale to na co se tu s prominutím kašlalo 20 let nelze dohnat za 4 roky, to opravdu není v lidských silách.A protože jsem pracoval nejen v oblasti problematiky ozbrojených sil, ale i např. tedy i IZS, zareaguji i na Váš dotaz ohledně mezinárodní pomoci. Pokud jde o Thajsko - podle mého názoru jsme jako ČR zareagovali pozdě, a opět podle mého názoru bylo lepší tam na pomoc poslat kluky z přímého výkonu služby, kteří jsou skutečně vybaveni potřebnými praktickými znalostmi, zkušenostmi (i mezinárodními) a dovednostmi než 2 důstojníky-úředníky z GŘ.Pokud jde o požáry - i v tom jsou naši hasiči dobří, nicméně s tak rozsáhlými požáry moc zkušeností není - efektivněji mohou pomoci například Kanaďané, Američani, Španělé, Izraelci. Pomoc zapůjčením techniky by byla neefektivní - leteckou máme pouze v podobě vrtulníků, které ale nemůžeme postrádat a navíc vrtulník není letadlo (rychlost použití) a tu techniku kterou máme - asi by bylo po požáru než by se dostala na místo určení. Jinak věřím, že vláda nabídla léky a další materiál v rámci humanitární pomoci, ale konkrétní informace o tom nemám.