PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.08.2018 18:37:27 - tertr123

Minimální mzda

Dobrý den pane Skálo,
zajímal by mě Váš názor na minimální mzdu v ČR. Myslíte si, že současná výše minimální mzdy(12 200Kč hrubého) je důstojné ohodnocení člověka, který každý den chodí do práce? Jaká by podle Vás měla být v současné době výše minimální mzdy? Co říkáte na výroky některých politiků, kteří chtějí dokonce minimální mzdu zrušit? Dále by mě zajímal Váš názor na to, že Německo nikdy neuhradilo Československu válečné reparace ve výši cca 340 mld. předválečných korun. Je nějaká reálná šance to ještě dnes vymáhat?

Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.08.2018 13:37:56 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Minimální mzda, nemá-li jít o plivanec do našich tváří, musí být mnohem vyšší než existenční minimum. Tedy někde kolem 20 tisíc Kč. Politiky, žádající snížit i její dnešní ubohou úroveň, je na čase honit uličkou hanby. Reparační nároky jsou zcela legitimní. Jejich důvody nepominuly a překážky, jakkoli umělé, paradoxně vynuloval právě konec studené války. Právě to se píše v dopise kancléřce Merkelové, který jsme předali velvyslanci SRN u příležitosti protestního mítinku před budovou ambasády poté, co se i kancléřka nechala slyšet, že poválečné "vyhnaní Němců" nemělo "ani morální, ani politické ospravedlnění". Vyzvali jsme ji v něm i k tomu, aby se zasadila o přijetí zákona, trestajícího "sudeťáckoui lež" stejně jako tu "osvětimskou", která v SRN trestným činem je.  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE