František Kopřiva

Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.08.2018 13:28:00 - loula

Vaše odpoveď s titulkem "6 z 10 znásilnění ve Švédsku Neevropani

K vaší odpovědi mám tuto připomínku: Uvádíte"b) Není pravda, že 5 z 10 znásilnění ve Švédsku se dopustili muži narození mimo Evropu, ale že tvoří 5 z 10 odsouzených za znásilnění. To se může zdát jako to samé, ale skutečně není a ti, co psali tento článek, to moc dobře vědí."
Ten bod b) vaší odpovědi je zavádějící až demagogický. Jsou totiž tři možnosti
1. Švédská justice je přísnější na rodilé Evropany, potom znásilnění může být klidně 9 z 10
2. Svédská justice je přísnější na neEvropany, potom znásilnění může být 1 z 10
3. Švédská justice je spravedlivá, potom znásilnění odpovídá 5 z 10
A konečně, obyvatelé narození mimo Švédsko činí asi 15% populace, čili obyvatelé narození mimo Evropu činí ještě nižší procento. Takže při spravedlivé Švédské justici se mimoevropští migranti dopouští znásilnění více než 6x častěji než Evropané. A přesně takovéto údaje je třeba veřejně říkat: Ano bereme sem tyto lidi, a je třeba počítat s tím, že v této skupině je zločinnost xxx krát vyšší, atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2018 15:43:26 - František Kopřiva
Dobrý den,

souhlasím, a dokonce bych řekl, že to může mít i mnohem více možností než jen tři. Také třeba může být, že se znásilnění způsobená neevropany méně (nebo naopak více) hlásí, a tak se čísla počet odsouzených od reálných liší z tohoto důvodu. Také to může být, jak říkáte vy, třeba tím, že je soudní systém přísnější (nebo naopak volnější) k neevropanům. Nikdo neví, a právě ani zmiňovaná televize neví.

Já netvrdím, že vím, jaká je pravda. Ale tvrzení, že za polovinu znásilnění ve Švédsku můžou neevropani, není nijak potvrzené a tedy desinformace. To je všechno, co jsem tím bodem tvrdil, a nevidím tam tedy tu demagogii.
Dobře, uznávám, možná trochu lepší formulace by byla "Není ničím podložené, že 5 z 10...", ale to mi přijde jako malý rozdíl.

Jinak jak jsem psal již minule, klidně uznám, že při masivní a málo kontrolované migraci je lehké nezvládnout integraci do společnosti. Nicméně ani Piráti ani nikdo na české politické scéně nepodporuje náhlé přijímání stovek tisíc imigrantů.

Třeba tvrzení, že se mimoevropští migranti dopouštějí 6x více znásilnění, se staví rovnou na několika ničím nepotvrzených podmínkách. Například to právě předpokládá, že je Švédský soudní systém spravedlivý, nebo že se znásilnění obou skupin nahlašují stejně. To jsou bohužel tvrzení, která nyní nedovedeme potvrdit ani vyvrátit, a proto je nesprávné s nimi počítat jako pravdivými.

Ano, naprosto souhlasím, že velmi vhodné pravdivá čísla zveřejňovat, ale bohužel to pak vede i k (možná k účelným) desinterpretacím, jako právě třeba na Novinkách.