PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.10.2018 22:28:40 - K.Zahradnik

Arogance moci - naposled

Vážený pane doktore,
omlouvám se za třetí reakci a slibuji, že je to naposled. Nepsal bych ani teď ale musím se důrazně ohradit proti vašemu nařčení, že něco někam posouvám. Já se ptám pořád na jedno a to samé, co vás vede k zasahování do práce policistů. Chováte se ke mě stejně, jako se dříve choval pan Klaus starší. Nejprve člověka dehonestujete nějakými hráběmi nebo decimálkou a potom si uvaříte omáčku podle své chuti. Váš zásah proti policistům mi vadí z jednoho důvodu, protože tímto to začíná, pokračuje to Kalouskem co křičí do telefonu, že policistu svlékne z uniformy a celé to vede k tomu, že na ulici vidíte policisty, kteří jdou po chodníku, povídají si o počasí nebo o holkách a absolutně je nezajímá špatně zaparkované BMW. Nedivím se jim, protože když to začnou řešit tak se vyrojí diskutér a oni jdou na kobereček. Pokud se vám ten zásah nelíbil, měl jste si podat stížnost ale rozhodně ne se jim plést do práce. Pravidla hry určujete vy politici, tak je změňte. Sbohem.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.10.2018 17:07:02 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Vážený pane Zahradníku,

čtou-li Vaše řádky i pánové Klaus nebo Kalousek, srovnání s komunistou je nepochybně moc potěší. Tím víc je mimo mísu směrem ke mně. Já na nikoho nekřičím, že ho svléknu  z uniformy - a v mém případě by to bylo i třeskutě groteskní. Já totiž nejsem ani premiér, ministr či kdokoli jiný s nástroji státní mocí v rukou, ba nedisponuji ani poslaneckou imunitou. Stojím naopak na tom pólu, který - mocensky vzato - tahá za ten úplně nejslabší konec. Tím větší závazek cítím nenechat na holičkách nikoho z těch, kdo neváhají postavit se na stranu pravdy a spravedlnosti veřejně. A právě o to šlo v onen podvečer na Václavském náměstí - a ne o špatně zaparkované BMW, zdržování policie vyšetřující dopravní nehodu (jak zněl Váš minulý "argument"), natož o vrchnostenské zastrašování mužů a žen zákona.

Zmíněná demonstrace nebyla jarmarkem žádné rozmazlené agresívní menšiny. Přišli jsme lidem připomenout děsivou podlost, spáchanou na naší zemi v Mnichově 1938 - a nazvat pravým jménem i její stále živější mementa. Kdo se neváhá zúčastnit takového mítinku - či na něm dokonce sám vystoupit - zpravidla si tím šlape po štěstí i existenčně (nebo to minimálně riskuje). Zkuste se obeznámit třeba jen s osudy doktora Ivana Davida, špičkového psychiatra. Někdejší ministr zdravotnictví nesmí jen proto, že pro něj demokracie i v sociální sféře - a vše, bez čeho se neobejde - není jen farizejským papundeklem, už roky vykonávat post ředitele žádného zařízení v oboru. Svými vlastními existenčními tobogány Vás zdržovat nebudu. I když v nich nechyběla ani snaha "revolučního" prokurátora, dříve nositele vyznamenání SSM Za socialistickou výchovu, vyhnat mne i se ženou a tehdy malou dcerou z legálně přiděleného bytu 3+1. Kluci na startu do života, ochotní bránit pravdu a spravedlnost, riskují mnohdy ještě víc. Vy to opravdu nevíte?

A právě jeden z nich byl policií perlustrován v onen podvečer. Ne snad proto, že by zahodil nedopalek tam, kde nemá, či za jiný bagatelní přestupek. Nýbrž pro domnělé porušení TRESTNÍHO ZÁKONÍKU, a to paragrafů, umožňujících uložit  i mastný trest ODNĚTÍ SVOBODY. Podle Vás jsme na to měli němě čučet - a maximálně sepisovat supliky až pak. Vám nevadí, co vše by následovalo, pokud bychom to udělali? Chcete snad popřít, že kluk, který nic špatného neprovedl, by byl podroben proceduře orgánů činných v trestním řízení? Měl snad v té nezasloužené bryndě zůstat sám proti tvrzení, že porušil trestní zákoník? Kdo by mu potom dosvědčil, co se stalo ve skutečnosti? Kde by našel očité svědky? Čím by dokázal, že neměl na praporu "jednoho z největších masových vrahů", ale oběť bestiální vraždy a symbol protiválečného hnutí - pokud bych netrval na tom, ať se konfrontuje na místě a před očitými svědky, že podezření, které mu bylo vysloveno policistou, je naprosto absurdní? Vám nevadí, jak ho to mohlo ohrozit i existenčně? Vám opravdu nevadí už sama kolosální lež a urážka hrdiny, obdivovaného stovkami miliónů napříč kontinenty?   

Mně vadí jedno i druhé. Všude tam, kde policie "pomáhá a chrání", stojím a vždy budu stát na její straně. Pokud se jí však kdokoli pokusí zneužít k podlé provokaci, "Ruhe und Ordnung", jež si tak oblíbil už František Josef I., ode mne čekat nelze. I v zájmu každého policisty, který si roli nástroje žádné takové intriky rozhodně nezaslouží.