JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.10.2018 14:44:23 - fifaak

Většinový systém voleb

Dobrý den,už mám plné zuby toho,že vítěz voleb je odstaven.Jste ochotná prosadit většinový volební systém,tak aby byla respektována vůle většiny voličů?Pokud nedojde ke změně nemám v úmyslu jít k dalším volbám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2018 7:17:27 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

patrně narážíte na situaci po komunálních volbách, kdy byl v řadě měst vyšachován vítěz voleb a vytvořila se koalice bez něj. Vaše rozhořčení chápu. Váš dotaz k volebnímu systému se ale týká dvou rovin - místní a celostátní úrovně.

Na úrovni obcí by podle mě bylo lepší zavést přímou volbu starostů. Hlavně v menších obcích se občané často znají s kandidáty na starostu osobně, sledují jejich práci a dobře vědí, co dělají pro jejich obec. A když se potom kandidát s nejvíce hlasy nakonec nestane starostou, voliče to demotivuje a nemají chuť jít k dalším volbám. Pokud by si ale lidé volili starostu přímo, pak by se nemohlo stát, že se ostatní uskupení s menší podporou dohodnou mezi sebou a kandidát s největší důvěrou voličů skončí v opozici. Přímá volba starostů navíc už dlouhá léta funguje na Slovensku a určitě se osvědčila. Máme se tedy kde inspirovat.

Samotná otázka zavedení většinového volebního systému se ale týká celostátní úrovně. Nejsem politolog, ale jako volič se přikláním k názoru, že by většinový systém usnadnil sestavování vlád a zároveň posílil jejich stabilitu. Jeho největší výhodu vidím v tom, že by zvýšil pravděpodobnost vzniku jednobarevných vlád, ve kterých by nejsilnější strany mohly snáze prosadit svůj program a plnit předvolební sliby voličům, aniž by musely výrazně ustupovat koaličním partnerům. A to si myslím, že by pomohlo zvýšit účast ve volbách i posílit spokojenost občanů s politikou.

Přeji hezký den.
Alena Schillerová