JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.10.2018 12:24:08 - Páčil

životní úroveň

Cituji ekonoma Kříže: „Není žádný důvod, abychom se nedotáhli na Španělso, v životní úrovni, na Itálii a na Francii.“ Rakousko a Německo jsou prý jiná kapitola, ale tyto tři jmenované jsou prý správnou hospodářskou politikou lehko dohnatelné. Souhlasíte? Zajímalo by mě, co jste jako ministryně udělala pro zvýšení životní úrovně lidí? Ekonomika sice nyní šlape a rostou platy, ale na druhou stranu pořídit si vlastní bydlení může dnes málokdo a chudých přibývá. A druhá věc - Výdaje na investice podle ekonoma Kříže za Babišovy vlády ještě klesly a zejména v Praze se nedaří utratit peníze určené na investice a ty leží ladem. Co vy na to? Není to vaše odpovědnost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2018 7:21:38 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

mou odpovědností a také prioritou je efektivní sestavování státního rozpočtu při zachování tzv. zlatého pravidla, že deficit nebude vyšší než investice z národních zdrojů. A to se nám daří.

Pravidelně sledujeme, jak jednotlivé rezorty čerpají prostředky přidělené peníze ze státního rozpočtu, a jimi nevyužité prostředky nenecháváme ležet ladem, ale přesouváme je k pokrytí důležitých vládních priorit. Jako vůbec první vláda řešíme ve velkém měřítku problém s přebytečnými i neobsazenými místy ve státní správě. Od příštího roku zavedeme systém, který zpřehlední čerpání dotací ze státního rozpočtu. A mohla bych pokračovat.

Investice pak patří k našim klíčovým prioritám. V návrhu státního rozpočtu na příští rok počítáme s rekordními investicemi z národních zdrojů ve výši 79,4 mld. Kč. To je meziroční nárůst o 21 mld. Kč. Společně s penězi z evropských fondů pak půjde na investice celkem 122,2 mld. Kč, což je o 31,9 mld. Kč více, než bylo schváleno ve státním rozpočtu na letošní rok.

Na rok 2018 jsme naplánovali investice ve výši 90,12 mld. Kč. Ale i když ještě není rok za námi, tento plán jsme nejen splnili, ale i překonali – výdaje na investice už přesáhly 102 mld. Kč! A to je určitě dobrá zpráva. Bez investic do infrastruktury, životního prostředí nebo zemědělství se totiž naše země prostě neobejde.

Více peněz půjde i na školství, vědu a výzkum a také právě na zvyšování životní úrovně. V lednu vzrostou o historicky nejvyšší částku všechny typy důchodů. A polepší si především lidé s nízkou penzí, protože poroste nejen jejich celá výše, ale i základní výměra. Lidé starší 85 let pak k důchodu dostanou další tisícovku.

V příštím roce také porostou platy státním zaměstnancům. Platy neporostou plošně, jejich růst bude diferencovaný dle jednotlivých profesí tak, aby rostly především zaměstnancům s nízkými příjmy a v oborech, kde chybí lidé. V posledních letech se také pravidelně navyšuje minimální mzda, která poroste i v příštím roce. Zvyšováním platů ve veřejné sféře spolu s navyšováním minimální mzdy pak vytváříme tlak na to, aby rostly výdělky všem. Finančně si občané polepší i díky připravovanému zrušení superhrubé mzdy, což je také jedna z našich priorit.

Snažíme se dělat maximum pro zvyšování životní úrovně lidí v naší zemi. A daří se nám přitom zachovávat přebytek veřejných financí nad 1 % HDP, což nás řadí mezi pětici nejlépe hospodařících zemí EU.

Samotné investiční projekty nejsou v gesci Ministerstva financí, ale mají je na starosti ostatní rezorty a také samosprávy. Dlouhodobým problém v této oblasti jsou např. stavební předpisy, které komplikují výstavbu a brzdí realizaci některých investičních akcí. Ministerstvo pro místní rozvoj usilovně pracuje na novele, která tuto situaci zlepší. Bohužel tu ale doháníme resty posledních 15 – 20 let, kdy se např. v Praze nestavěly byty, a i kvůli tomu dnešní poptávka převyšuje nabídku, což právě způsobuje růst ceny bytů.

S úctou
Alena Schillerová