JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.12.2018 11:25:58 - JamesBond

Myslel jsem, že jste lepší ekonomka

Zprávy dnešního týdne - nejdříve zjistím, že je rozpočet ve schodku více než 20 miliard, den na to, že chcete zrušit fond z privatizace a peníze převézt do rozpočtu. To vše, kdy se ekonomice daří jako nikdy. To neumíte vládnout hospodárně a uváženě? Zavádíte jízdné zdarma a takhle to dopadá. Nikde jsem se také nedočetl, na co konkrétně peníze, které převedete do rozpočtu použijete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2018 7:36:39 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

ekonomika zažívá dobré časy a i veřejné finance jsou ve zdravé kondici. Vládní sektor jako celek hospodaří s přebytkem a státní dluh je nízký a stabilizovaný, což nás řadí mezi nejlépe hospodařící země EU. To ostatně oceňují i renomované ratingové agentury, které opakovaně naši zemi udělují vynikající hodnocení a řadí naše veřejné finance mezi evropskou špičku.

Co se týče státního rozpočtu, stále počítáme s tím, že na konci bude výsledek výrazně lepší než plánovaný deficit. Rozpočtový schodek na konci listopadu není nic dramatického. Za prvé, listopad bývá každoročně z hlediska hospodaření státního rozpočtu „slabším“ měsícem. Za druhé, oproti minulosti více investujeme a také se zlepšujeme v čerpání peněz na společné programy EU a ČR. Na společné programy jsme ve srovnání s loňským rokem vynaložili o 38,6 mld. Kč více, což je zlepšení o 49,1 %! A na investice do projektů, které naše země tolik potřebuje, šlo oproti roku 2017 o 34,7 mld. Kč vyšší částka. To je zlepšení dokonce o 51,4 %!

V rozpočtu na letošní rok jsme naplánovali investice ve výši 90,12 mld. Kč. A ačkoliv ještě není rok za námi, tento plán jsme nejen splnili, ale i překonali – výdaje na investice už přesáhly 102 mld. Kč! A to rozhodně dobrá zpráva. Bez investic do infrastruktury, životního prostředí nebo zemědělství se totiž naše země neobejde. Výdaje na tyto projekty se nám ale tentokrát podařilo rozložit rovnoměrně do celého roku, takže v prosinci už by neměly výrazněji narůst. A protože v prosinci ještě očekáváme přísun evropských peněz i vysoký výběr DPH (prosinec vždy bývá nadprůměrný), očekáváme, že se bude konečný výsledek hospodaření za letošní rok blížit vyrovnané bilanci.

Novela zákona o zrušení Fondu národního majetku privatizační účty rozhodně neruší. Jde o to, že v předchozích letech se zhruba 10 mld. Kč převádělo z privatizačních účtů do státního rozpočtu ke krytí schodku tzv. důchodového účtu. To ale letos nejde, protože důchodový účet je poprvé po deseti letech v přebytku. Tím pádem vzniká riziko, že peníze na privatizačních účtech nebude možné využít na žádný účel, který zákon umožnuje, a budou zde ležet ladem. A to přesto, že ve stejné chvíli si stát bude muset na finančních trzích půjčovat od investorů a platit jim úroky.

Tuto absurdní situaci proto řešíme jednoduchou a logickou novelou, která usnadní převádění peněz z jedné státní kapsy do druhé – z privatizačních účtů do státního rozpočtu. A pokud by na privatizačních účtech nebyl dostatek prostředků na privatizační závazky, peníze na ekologické závazky státu se zase naopak převedou ze státního rozpočtu.

Díky této novele navíc bude hospodaření s veřejnými financemi transparentnější a hlavně pod kontrolou Parlamentu. Například rozhodování o využití dividend ČEZu už nebude záležet na libovůli vlády a ministra financí, ale bude se o něm standardně jednat už při přípravě státního rozpočtu.

Přeji pěkný den.
Alena Schillerová