JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.12.2018 13:30:13 - hafusak2

Privatizační fond.

Dobrý den, mohla byste prosím blíže vysvětlit to "sáhnutí do peněz z Privatizačního fondu"? Ty dohady, které kolem toho jsou se mi nezdají pravdivé. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2018 7:37:51 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Dobrý den,

v předchozích letech se zhruba 10 mld. Kč převádělo z privatizačních účtů do státního rozpočtu ke krytí schodku tzv. důchodového účtu. To ale letos nejde, protože důchodový účet je poprvé po deseti letech v přebytku. Tím pádem vzniká riziko, že peníze na privatizačních účtech nebude možné využít na žádný účel, který zákon umožnuje, a budou zde ležet ladem. A to přesto, že ve stejné chvíli si stát bude muset na finančních trzích půjčovat od investorů a platit jim úroky.

Tuto absurdní situaci proto řešíme jednoduchou a logickou novelou, která usnadní převádění peněz z jedné státní kapsy do druhé – z privatizačních účtů do státního rozpočtu. A pokud by na privatizačních účtech nebyl dostatek prostředků na privatizační závazky, peníze na ekologické závazky státu se zase naopak převedou ze státního rozpočtu.

Díky této novele navíc bude hospodaření s veřejnými financemi transparentnější a hlavně pod kontrolou Parlamentu. Například rozhodování o využití dividend ČEZu už nebude záležet na libovůli vlády a ministra financí, ale bude se o něm standardně jednat už při přípravě státního rozpočtu.

Přeji krásný den.
Alena Schillerová