Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.12.2018 9:34:00 - laco

Jedná se o správný krok?

The Guardian: „Evropská komise zveřejnila své plány na snížení závislosti na americkém dolaru, což by mělo pomoci Evropské unii usilovat o nezávislou zahraniční politiku. Evropské orgány proto navrhují používat euro jako hlavní měnu v energetických smlouvách mezi členy EU a třetími zeměmi, stejně jako stanovit ceny ropy v eurech.“ Dle listu The Guardian mají tato opatření zvýšit hodnotu evropské měny na světových trzích, a pomoci ji tak obcházet americké sankce vůči Íránu a jiným zemím. Jaký je Váš názor na výše uvedený záměr Evropské komise? Jak v souvislosti se sankční politikou USA česká koruna, nebylo by nám, s ohledem na sankční politiku USA, pod Eurem lépe?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2018 10:01:01 - Ing. Antonín Seďa
 Předně, já jsem podporovatelem přijetí Eura v době, kdy to bude pro nás výhodné. Nejde pouze o splnění kritérií, ale také o kurz naší měny. Proto jsem nesouhlasil s postupem ČNB, která držela kurz koruny na 27 Kč za Euro. Nejenže utratila ,mnoho miliard korun, ale zejména zhoršila životní úroveň občanů. A dnes se ukazuje, že to k ničemu nevedlo. Jinak já osobně považuji Euro za jednu ze světových měn a divím se, že tato opatření přijímá EU až dnes. Ostatně existuje mnoho států, které již dnes v obchodě upřednostňují Eura před americkými dolary. Nemyslím si, že měna a to jakákoliv, způsobí nějaké obcházení ekonomických sankcí. To, že USA vnímají Evropskou unii za svého ekonomického konkurenta je ze současné zahraniční politiky prezidenta Donalda Trumpa zřejmé. A je dobře, že si tuto konkurenci konečně začínají uvědomovat i vrcholní představitelé EU. Nicméně já bych doporučoval se více zaměřit na zvyšování výdajů na inovace, vědu a výzkum. Prostě jít cestou zvyšování konkurenceschopnosti zaváděním hi-tech technologií a výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Cesta je ve vzájemné spolupráci v rámci Evropské unii a to i v oblastech , jako jsou obrana a bezpečnost.