Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2018 9:04:36 - laco

Jde o vměšování se do vnitřních věcí Sýrie?

USA nepodpoří účast syrského prezidenta Bašára Asada ve volbách, protože mají za to, že si to lid této země nepřeje, prohlásila stálá zástupkyně USA při OSN Nikki Haleyová. Logicky z toho vyplývá, že USA budou podporovat některé jiné kandidáty ve volbách na prezidenta Sýrie. Pokládáte tento přístup USA k prezidentským volbám v Sýrii, podporu některých kandidátů ve volbách na prezidenta, za vměšování se USA do vnitřních věcí Sýrie? Jak USA mohou vědět, koho si lid Sýrie přeje za prezidenta republiky či nepřeje, od toho jsou snad volby?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.12.2018 10:55:08 - Ing. Antonín Seďa
 Otázka Sýrie je velmi komplikovaná a je třeba ji posuzovat ze všech stran. Jak víte, celý konflikt se rozhořel boji mezi syrskými opozičními skupinami a vládními vojsky prezidenta Bašára Asada. Pak do hry vstoupily bojovníci Islámského státu, Kurdové a státy, které mají v regionu své vlastní zájmy. USA pouze potvrzují, že režim Bašára Asada, proti němuž vypukla občanská válka, není vhodný pro budoucí uspořádání země. Na straně druhé, nemělo by se bránit někomu kandidovat ve volbách, pokud nebyl například odsouzen jako válečný zločinec. Ovšem tak jako USA, tak také Irán, Rusko či Turecko mají své vlastní zájmy. A například RF podporuje režim prezidenta Asáda od samého počátku. To, co je dle mého důležitější, je mezinárodní dohled na volbami a zejména dohoda znesvářených stran na budoucím uspořádání země. Jedna věc je legalita jakékoliv volby a druhá věc je legitimita zvoleného v očích Syřanů. Z tohoto pohledu by měly jednotlivé politické strany, které mají zájem na mírovém řešení budoucnosti Sýrie, nominovat nekontroverzní osoby, kvůli kterým vypukla občanská válka. Pokud k tomu nedojde, pak se obávám, že ke zklidnění dojít nemůže. A to bez ohledu na skutečnost, že výše zmíněné státy chtějí mít režim v Sýrii pod svojí "kontrolou". Prostě proto, že mají v zemi své ekonomické, politické a bezpečnostní zájmy.