Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.12.2018 18:10:05 - laco

Bezpečnostní riziko nebo vstup do konkurenčního boje?

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) dnes varoval před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei Technologies Co a ZTE Corporation, neboť představují bezpečnostní riziko. S ohledem na skutečnost, že já osobně i celá má rodina používáme výrobky firmy Huawei, můžete mně i mé rodině vysvětlit, jaké bezpečnostní riziko představujeme pro Českou republiku tím, že používáme výrobky firmy Huawei. Nejedná se v tomto případě spíše o vstup do konkurenčního boje, kdy mnohé ze západních firem nejsou schopny konkurovat výše uvedeným společnostem a tak se využívají jakékoliv způsoby pro dehonestaci výrobků konkurenta, v tomto případě o zpochybnění kvality výrobků prostřednictvím NÚKIB. Nebo, že by snad Číňané prostřednictvím těchto výrobků odposlouchávali naše čelné představitele, tak jako to dělali Američané u kancléřky Merkelové?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2018 6:34:23 - Ing. Antonín Seďa
 To je dotaz sice relevantní, ale měl být směřován na NÚKIB nebo na současné poslance, kteří kontrolují jeho činnost. Varování před zneužitím výrobků Huawei Technologies a ZTE Corporation si předávají zpravodajské a bezpečnostní složky jednotlivých členských států NATO. Takže z tohoto pohledu a z důvodu složitosti systému (software) je možné zneužití výrobků těchto firem k získávání informací, které mohou ohrozit bezpečnost země. Nebo mohou dokonce způsobit kolaps infrastruktury či mobilní sítě, pokud by tyto firmy měly o to zájem, zřejmě ze strany ČLR. pokud se týká o konkurenceschopnost, pak lze těmito systémy získávat také informace, které mohou sloužit k průmyslové špionáži. Což mimochodem ČLR provádí běžně. Na straně druhé je velmi těžké prokazovat, že tomu tak skutečně je, a to právě z důvodu složitosti systémů. Nicméně každý rozumný stát na světě, si svoji bezpečnost, obranyschopnost a životně důležitou infrastrukturu chrání. A pokud vím, tak ČLR není v současné době spojenec NATO a EU, takže se nedivím, že jsou zpravodajské a bezpečnostní složky znepokojeny, pokud v takto důležitých systémech figurují výrobky čínské provenience. Co se týká vaší rodiny, která používá výrobky firmy Huawei, žádnou obavu bych nesdílel. Pokud ovšem nepracují ve státní správě a nemají vstup k citlivým údajům národní bezpečnosti.Jinak souhlasím, že zpravodajské služby jednotlivých států mají za úkol získávat informace i od svých partnerských zemí. Prostě proto, že tyto informace jsou pro ekonomiku a zejména pro politická rozhodnutí velmi ceněné. A to kdekoliv na světě a v jakékoliv zemi. Ochrana národních zájmů jde ruku v ruce se zajištěním bezpečnosti.