JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2019 12:39:35 - osvald

Rozpočet a jeho rezervy

Podle mě jste dobrá ministryně, a tak mě překvapuje, jak to, že jste tak otočila ohledně rozpočtu? Jak jste z tak ohromného schodku udělala za tak krátkou dobu přebytek? Jaký vliv na to má fakt, že jste se rozhodli utratit i miliardy z privatizačního fondu? A proč stále nejste schopni vyřešit otázku důchodů? Proč nenajdete peníze i na ně? Myslíte vůbec na to, co bude třeba za 10, 20, 30 let? Podařilo se vám také něco naspořit na horší časy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 16:21:05 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
na loňském přebytku státního rozpočtu má zásluhu růst ekonomiky a nízká nezaměstnanost, ale také lepší výběr daní. Příjmy z daní přitom rostly rychleji než ekonomika, což dokazuje, že zafungovala naše opatření proti daňovým únikům (kontrolní hlášení i EET).
 
Peníze z privatizačních účtů neměly na výsledek rozpočtu 2018 žádný vliv. Ve skutečnosti se loni na rozdíl od předchozích let tyto peníze do rozpočtu vůbec nepřeváděly. A naše novela zákona o zrušení Fondu národního majetku na tom nic nezměnila, protože vstoupila v účinnost teprve 1. ledna 2019.
 
Tato novela přitom nepřináší rozpouštění rezerv, ale naopak zvyšujetransparentnost hospodaření s veřejnými prostředky. Díky ní už nebude nakládání s penězi z privatizačních účtů záviset na libovůli vlády a ministrů financí, ale bude plně pod kontrolou Parlamentu. Podrobně to vysvětluji například tady: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/v-mediich/2018/navrh-ministerstva-financi-posiluje-roli-33644
 
Vraťme se ale zpátky k hospodaření státu. Připomínám, že jsme měli rozpočtový přebytek také v roce 2016 a o rok později jsme dosáhli téměř vyrovnané bilance. Také vládní sektor jako celek už několik let hospodaří s přebytkem a navíc státní dluh je nízký a stabilizovaný, což nás řadí mezi nejlépe hospodařící země EU. To oceňují ve svých hodnoceních i prestižní ratingové agentury, které řadí naše veřejné finance do evropské špičky.
 
Také bych ráda připomněla, že od roku 2016 je v přebytku také strukturální saldo, které zachycuje bilanci našeho hospodaření očištěnou od vývoje ekonomiky. Loni bylo strukturální saldo v přebytku 1,1 % HDP, což nás v Evropě řadí opět na přední příčky.
 
Co to znamená? Že se nespoléháme na ekonomický růst a že zdravá kondice veřejných financí je výsledkem naší odpovědné fiskální politiky. Pokud by tedy měly někdy přijít horší časy, my na to budeme připraveni.
 
Co se týče důchodů, díky úpravě valorizačního schématu a zvýšení základní výměry se v letech 2015-2019 průměrný měsíční důchod zvýšil téměř o 2 tisíce Kč. To je skoro třikrát víc než v předešlých čtyřech letech, kdy důchod vzrostl dohromady jen asi o 700 Kč. A v pondělí jsme se navíc na vládě dohodli, že v příštím roce důchody vzrostou o dalších 900 Kč.
 
Mějte se hezky.
Alena Schillerová