Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.01.2019 18:30:43 - laco

Byl jste u toho?

Exministr MUDr. Ivan David (ČSSD):"Ještě lepší je fotovoltaika. Přidávání drahé energie do „energetického mixu“ se zvýšením ceny pro spotřebitele (do daleké budoucnosti). Zvláště když ceny energie měly být garantovány, zatímco ceny výrobní technologie prudce klesají. Ten, kdo to vymyslel a ti, kteří to prosadili by měli být zastřeleni za úsvitu jako zemští škůdci." Vy jste byl mezi těmi, kteří stanovovali v parlamentu pravidla (zákony) pro solární barony? Byl jste i u toho, když se schvalovával zákon pro akcie na doručitele? Zákon, který vyhovoval mnoha politikům, kteří finančně vstoupili do byznysu solárních elektráren, byznysu, který občany této republiky bude stát cca 2 000 miliard korun. Tato částka již stojí za prosazení anonymních akcií - akcií na doručitele.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.01.2019 8:09:42 - Ing. Antonín Seďa
 Ano, v době schvalování energetického balíčku jsem byl v poslanecké sněmovně. Na svoji obhajobu mohu sdělit, že směrnice EU přikazovala do naší legislativy začlenit výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, to jest z fotovoltaiky. Při projednávání jsme byli ujišťovány tehdejším ministrem průmyslu a obchodu, že dojde pro koncové zákazníky k nárůstu ceny za elektrickou energii v řádech haléřů. To, že se z fotovoltaiky stal výnosný byznys je dáno také nečinností pravicových vlád v době, kdy se snížily ceny vstupů do fotovoltaiky a kdy došlo k enormnímu nárůstu cen elektrické energie. Prostě energetický regulační úřad zaspal. Po snížení ceny došlo také k trestné činnosti, kdy byly kolaudována nedodělaná fotovoltaika před touto regulací. Souhlasím s tím, že podpora obnovitelných zdrojů je potřebná, nicméně fotovoltaika v našich podmínkách vhodná není. Nehledě na skutečnost, že se do její ceny nezapočítává ekologická likvidace fotovoltaických článků. Pokud došlo k podvodům či se na tom podíleli i politici, pak jsem pro, aby konaly orgány činné v trestním řízení, což se v mnoha případech koná. A osobně si myslím, že by se měli zveřejnit všichni majitelé fotovoltaických elektráren, aby se vědělo, kdo mohl být původcem tohoto výhodného byznysu. Chci upozornit na skutečnost, že cena elektrické energie se odvíjí od cen energetické burzy a obrovský vliv na tuto cenu má německý trh. Tam se dala zelená obnovitelným zdrojům v takové míře, že na to doplácí a bude doplácet český spotřebitel. Musím se přiznat. že dnes, pokud bych měl současné informace, bych pro podporu fotovoltaiky již nehlasoval. Alespoň ne z pohledu dříve navržené výše podpory.