PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2019 11:19:27 - Kozmo

Jak hodnotíte nenápadné snahy o zavedení eura v ČR?

Vážený pane doktoru, jak hodnotíte soudobé nenápadné snahy o zavedení eura v ČR? (Viz interview J. Hamáčka, ČSSD, 1. místopředseda vlády v ČT 24, dne 22.2019) Podle přepočtu koruny k euru, by přechod znamenal okradení naprosté většiny občanů minimálně o jednu třetinu úspor. (Je to dáno reálnou hodnotou koruny.) Za současného stavu, kdy v důsledku měnových intervenci na kurz koruny má Rusnok a spol., plnou banku eura, je výše uvedené docela možné a stát by díku tomu snížil svůj dluh. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.01.2019 17:35:31 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Okradeni jsme už byli. Loupeží tisíciletí. Okrádáni jsme i dnes. Den co den. Kurs naší měny, sražený na veksláckou úroveň, to rabování cizím žralokům zvýhodnil ještě víc. V minulých letech tomu nasadila korunu i ČNB, když utratila přes dva tisíce miliard Kč nákupem USD a EUR v uměle nízkém kursu. Čistá ztráta je v řádu 250 miliard - a to se počítá jen úměrně kursu, který bude o pár korun silnější. Zato spekulanti "finančních trhů" se nabalíkovali parádně. ČNB jim totiž znovu a znovu avizovala dopředu, v jaké hladině bude držet kurs co chvíle, než ho přestane mrzačit. ČNB je však třeskutě nezávislá. Gigantické ztráty tak dělat může, ke snížení státního dluhu ji však nikdo nutit nesmí.