PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.01.2019 10:18:20 - kaval

Význam vítězství sov. armády u Stalingradu II - !

Dobrý den pane doktore. Musím se moc omluvit, ale udělal jsem zásadní chybu. V předchozím dotazu se stejným titulkem, ale bez II - !, jsem zaměnil Stalingradskou operaci, za úplně něco jiného. Tedy za Leningradskou (Sankt Petěrsburg) blokádu. Moderátor v ČT1 v minulou neděli hovořil samozřejmě o této "Leningradské blokádě". Když od začátku tuto událost začal tak nějak novinářsky dehonestovat, nadzvedlo mne to a spletl jsem se. No, ale to nevadí. Mohl byste prosím, stručně a celkově zhodnotit Leningradskou blokádu a Stalingradskou operaci na průběh II. sv. války ? Jestli mělo něco větší či menší význam. Nebo i jejich nějaký společný význam. Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2019 12:46:16 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Právě jsem měl tu čest být hostem oslav 75. výročí prolomení blokády Leningradu. A píši Vám z Volgogradu, kde se zúčastním oslav výročí vítězství Rudé armády ve Stalingradské bitvě. Jedno i druhé jsou milníky hrdinství, nad nímž se tají dech. Ptáte-li se na Leningrad, nevzdal to ani proti obklíčení trvajícímu 900 dní. Uvízly v něm 3 milióny lidí. Více než milión to nepřežil. Denní dávky chleba činily po řadu měsíců jen 125 gramů, resp. 250 gramů pro lidi pracující ve zbrojovkách. Německé bombardování a artilerie vyřadily z provozu vodovody i teplárny už na prahu zimy v roce 1941. Mrazy leckdy dosahovaly až kolem 40 stupňů. V minulých dnech to bylo přes den kolem 15, max. 18 a vydržet na náměstí půl druhé hodiny v průběhu vojenské přehlídky byl docela drsný zážitek. Před výkonem těch, kdo Leningrad uhájili, slušný člověk smekne až k zemi a nebude žvanit nesmysly, v nichž soutěží česká presstituce. Ty oběti nebyly "marné". Leningrad vázal až kolem 30 německých divizí. Tím víc umožnil dosáhnout strategické převahy u Stalingradu, Kurska a v dalších klíčových bitvách války. Prodejní hlupáci, mrzačící největší výkon lidské kuráže, buď nevědí - anebo vědí až moc dobře, ale kariéristicky to zatloukají - že proti Sovětskému se vedla vyhlazovací válka, vedená rasistickou mánií. Kdyby se Leningrad vzdal, jak mu to "radí" dnešní kaprálové po bitvě, jen by tím pomohl ještě obludnější nacistické genocidě.