Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.02.2019 9:43:07 - wokoun

Dobrý den,

pane inženýre, jaký máte názor na ministra Petříčka k jeho nedávnému vyjádření k vyznamenání banderovských válečníků a jejich zločinům na Ukrajině ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.02.2019 11:10:53 - Ing. Antonín Seďa
 Můj osobní pohled jako člověka, který se amatérsky zabývá historií, je, že o historických událostech by měli rozhodovat historici a nikoliv politici. Ti se vždy snaží udělat z bílé černou a naopak. Ale život a ani lidské osudy jsou černobílé, tak jako dějiny a historické události. Proto i já se dívám na Banderu jako na člověka, který svůj život zasvětil boji za nezávislost Ukrajiny. A v tomto boji použil metody, které každý slušný člověk musí odsoudit. Proto z pohledu Ukrajinců rozumím tomu, proč Banderu vzývají jako národního hrdinu. Na straně druhé Volynští Češi, Poláci či Rusové jej berou za válečného zločince. Přitom je nutno rozlišovat osobní skutky tohoto člověka od tzv. banderovců. Z tohoto pohledu beru vyjádření pana ministra zahraničních věcí za diplomatické, které nechtělo naštvat ani Ukrajince, ale ani Čechy či jiné národy. Že se mu to moc nepovedlo je věc druhá. Ale pro příklad si připomeňme například  osobnost našeho prezidenta Edvarda Beneše, kterého náš parlament vyznamenal zákonem. Na straně druhé Sudetská sdružení mu dodnes nemohou přijít na jméno. Takže opět dva rozdílné pohledy na stejnou historickou událost. Proto zdůrazňuji v tomto posuzování historických událostí historiky a nikoliv politiky.