Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.02.2019 18:44:52 - laco

Má či nemá pravdu?

Americký geoanalytik George Friedman v knize Příštích sto let: "Amerika vznikla válkou, žije válkou a její budoucnost spočívá ve válce. Záměrem Ameriky není vyhrát válku, jim stačí ji takticky prohrávat, destabilizovat oblasti. Rozvrtají situaci kdekoli na světě, jen aby nevznikl jiný hegemon. Nepotřebují vždycky někoho okupovat, často to tam jen roztřískají." Jak hodnotíte názor význačného amerického geoanalytika ve světle událostí ve Vietnamu, Afghánistánu, Sýrii, Ukrajině, Libyi, Venezuele a mnoha dalších zemí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.02.2019 7:32:58 - Ing. Antonín Seďa
 Historicky vzato, téměř každý státní útvar, až na pár výjimek, vznikl válkami a ozbrojenými konflikty, takže i USA to není nic neobvyklého. Zároveň USA jsou postaveny na demokratických základech a principech od svého vzniku do současnosti. Proto politici této země berou za úhlavního nepřítele komunistické či socialistické ideologie. A to dokonce až tak, že v řadě zemí podporovali a podporují (a obávám se, že i v budoucnu budou podporovat) autoritářské režimy. Jako hospodářská a tím pádem i politická velmoc se často stává "četníkem" světa, na což upozorňuje nejen geoanalytik G.Friedman, ale i řada dalších. Ale postoj USA není ve světě ojedinělý. Pokud se podíváme do blízké historie, tak podobně postupovaly koloniální země ve svých koloniích, Japonsko, Německo či Itálie v průběhu 2. světové války či bývalý Sovětský svaz. Po jeho rozpadu podobnou strategii zaujímá Ruská federace a připomenu okupaci Krymu, situaci v Abcházii a Jižní Osetii, v Podněstří a zejména na východní Ukrajině. Takže velmoci obecně se snaží zajistit své národní zájmy, ať již je to bezpečnost či přírodní zdroje. Prostě chtějí mít vliv na strategické rozhodování vlád řady zemí a k tomu kromě rozvracení zemí používají řadu jiných nástrojů. Od aktivní diplomacie až po podporu ozbrojených konfliktů. Proto podporuji Evropskou unii, která zaručuje politické a demokratické řešení problémů na našem kontinentě a je také zárukou míru v Evropě. A to, že existují značné rozdíly v přístupu k řešení globálních problémů mezi EU, USA, ale i Čínou či RF, ukazují například ekonomické sankce, vypovězení dlouhodobých smluv či nepříliš vhodné "vyhrožování" ze strany současného amerického prezidenta. Proto bychom si měli více vážit toho, co máme v naší zemi, vzniklé i spoluprací s členskými zeměmi EU.