Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.03.2019 12:18:44 - laco

Svoboda slova - mizí či ještě ji máme?

Petr Štěpánek: „Pokud si snad myslíte, že pod praporem vítězné liberální demokracie stále platí okřídlené Voltairovo: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat,“ hluboce se mýlíte. Už zase platí: „Nesouhlasím s vámi, a proto udělám vše pro to, abych vám zavřel hubu.“ Proč to tak je? Protože ona tolik vzývaná liberální demokracie už dávno není ani liberální, ani demokracie. Naopak, máme tu zpátky naši starou známou, možná přesněji nechvalně známou diktaturu. I ta se ale změnila. Diktatura proletariátu se pod kuratelou liberální demokracie, co není ani liberální, ani demokracie, přeměnila na diktaturu menšin.“ A jak Vy hodnotíte svobodu slova v naši republice, zejména její omezování především na sociálních sítích.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2019 13:51:07 - Ing. Antonín Seďa
 Nejprve chci podotknout, že Velká francouzská revoluce v roce 1789 měla sice velké ideály, ale také tisíce mrtvých. Takže vždy je třeba posuzovat historické konotace a souvislosti. Česká republika je stále mladou demokracií se všemi neduhy. Z mého pohledu není ani tak problém v liberalismu, který kritizujete, jak spíše v neo liberalismu, což je ekonomická ideologie globálního kapitálu. Ten, jak jistě víte, se neohlíží ani nalevo, ani napravo a jeho cílem je pouze zvyšování zisku. Ale ten jde zejména do kapes jedinců a nikoliv většiny obyvatel. Proto mají tito jedinci obrovský vliv na politickou reprezentaci, dokonce v řadě zemí, včetně naši vlasti, chodí tito oligarchové přímo do politiky či se snaží politiku velmi aktivně ovlivňovat. Kapitál má peníze na zaplacení médií, pokud je již nevlastní, mají zdroje na PR kampaně a na ovlivňování veřejného mínění. Sociální sítě mají tu výhodu, že jsou tam slyšet i hlasy, které v minulosti v době televizního vysílání či tištěných médií slyšet nebyly. Na straně druhé nesmíme zapomínat, že sociální dítě jsou také využívány či zneužívány, a to ať již v rámci cíleného ovlivňování veřejného mínění či propagace. Osobně jsem pro kontrolu mediálního prostoru, tedy i sociálních sítí, a to v následujících případech. Když dochází k porušování lidských práv či k cílené ideologizaci veřejného prostoru nebo když jsou zveřejněné informace v rozporu s trestním právem. Jinak bych sociální sítě nereguloval (kromě zdanění, o čemž se dnes tolik diskutuje).