PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.03.2019 10:30:15 - Kerimek

Politika současné Číny

Vážený pane doktore, sleduji současné chování KSČM a je mi líto, že u nás nevidím silnější příklon k praxi a trendům vývoje které uplatňují komunisté v Číně. Mám pocit, že v mezích společenského vývoje a tradic "opsali " Pražské jaro 1968 a staví na tom. Prožil jsem to a vím o čem to je. Pro mnoho lidí naší generace by to byl přístup akceptovatelný pro volební sympatie. Prožil jsem to a vím o čem to je. Děkuji za názor a sděluji Vám takto mé osobní sympatie.
Ing. Vladimír Mašek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2019 19:07:39 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Za sympatie upřímné díky, vážený pane inženýre! Za "současné chování" KSČM nesu nulovou odpovědnost. Už skoro rok jsem znovu "marxista na volné noze". Pokud jde o čínskou inspiraci, odpovím Vám osobní epizodou. Je tomu rok a něco, co jsme naposled přátelsky povečeřeli s Hansem Modrowem, posledním premiérem NDR před "anšlusem". Zajímavých témat bylo víc. Jedno začalo mojí otázkou: "Hansi, neprodat nás Gorbačov, jak bychom na to šli? A jak ty coby premiér nebo přímo šéf strany?" Odpověď byla jednoznačná: "V podstatě jako v Číně." Tedy, pokračoval jsem já, "větším prostorem pro podnikavou iniciativu, vždy ale ve vlastní režii, a ne rozkradením kolektivních investic?" A "žádné kasino, v němž si politickou moc koupí pátá kolona, pasená zvenčí?" Hans Modrow přitakal na obojí. Zcela spontánně a jednoznačně.