JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.03.2019 9:29:44 - M. Sedláková

rodičovská

Když jde o platy ústavních činitelů, tak není možné z nich vyjmout jen poslance, kteří mají plat víc než dostačující. Ale když se má přidat rodinám, tak děláte rozdíly podle toho, zda se dítě narodí o minutu před půnocí nebo po ní! To vám přijde fér? Proč raději nezrušíte nějaké nesmyslné slevy nebo třeba proč jste dělali účtenkoou loterii, když pak není na to základní a zásadní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.04.2019 15:45:47 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
dlouhodobě tvrdím, že platy politiků nesmí růst rychleji než ostatním občanům. A jsem ráda, že se koncem loňského roku podařilo schválit vládní návrh, díky kterému nevystřelily platy ústavních činitelů o nehorázných 20 %, což reálně hrozilo, ale jen o přibližně 9 %, což odpovídá růstu průměrné mzdy v naší zemi.
 
Celá debata ohledně rodičovského příspěvku je bohužel velmi nešťastná. Věřte, že o možnostech navýšení rodičovského příspěvku intenzivně jednáme. Koaliční rada se dohodla, že zvýšíme rodičovský příspěvek na 300 000 Kč, což je navýšení o více než 36%. Toto zvýšení máme obsaženo i v koaliční smlouvě. Otázkou zůstávají různé varianty a parametry, jak by mělo navýšení proběhnout.
 
S jednou z variant přišel náš koaliční partner, avšak bez předchozí debaty s námi. Vláda zatím žádnou z variant neschválila, ale o možnostech navýšení příspěvku intenzivně jednáme. Je potřeba, abychom k navýšení zaujali jednotný postoj. Až bude vláda koncem května schvalovat svůj rozpočet, musíme v tom mít v koalici jasno a do Sněmovny jít jednotní.
 
Já usilovně pracuji na tom, abychom měli na zvolenou variantu nárůstu příspěvku dostatek peněz ve státním rozpočtu. Očekávám, že mi v tom ostatní ministři pomohou tím, že ve svých resortech naleznou potřebné úspory. Někteří tak již učinili. Nemůžeme samozřejmě očekávat, že například Ministerstvo práce a sociálních věcí ušetří potřebné miliardy najednou. Je ale potřeba, aby toto ministerstvo provedlo revizi sociálních dávek, o kterou jsem jej opakovaně žádala.
 
Účtenkovku jsme spustili proto, abychom motivovali zákazníky k přebírání účtenek. Ve vyspělých evropských zemích je úplně normální brát si v obchodě účtenku a my chceme tento názor posílit i v naší zemi. A vysoký počet účtenek, které už lidé zařadili do slosování, potvrzuje, že se nám to daří. Když si od obchodníka přebíráte účtenku, zvyšujete tím efektivitu evidence tržeb a přispíváte k řádnému výběru daní v naší zemi.
 
A z toho máme prospěch my všichni, protože díky kvalitnímu výběru daní bude mít stát dostatek peněz na nemocnice, školy, investice nebo právě na podporu mladých rodin s dětmi.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová