JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.04.2019 13:59:21 - Ter_mit

Dobrý den ,paní doktorko.Předně děkuji za zodpovězený dotaz,ale jen z třetiny.

Ptám se tedy opětovně na vaše úspěchy jak o nich den co den píšete. No psala jste jak jste nezvedli minimální mzdu. Zvedli,ale už nedodáte,že ji zvedali všechny státy kolem nás,jako Slovensko,Polsko,Maďarsko atd.Tedy řekl bych že vám nic ani nezbývalo jinak by byli voliči pryč ,že ano. Já se vás ale ptal ,zda víte co je PPS index? Pokud ano,tak tady vaše úspěchy jaksi pokulhávají že? Je vám známo,že v roce 2019 si koupí občané ČR za minimální mzdu méně zboží a služeb než je tomu v Maďarsku,Slovensku,Polsku a dokonce v Rumunsku! Tedy Rumunsko je dokonce podle hodnocení PPS 6 příček nad ČR. Opravdu tomu říkáte uspěch? Ted se vás chci zeptat ,není na čase se podívat po tolika letech na zaručenou mzdu a zvednou tyto mzdy? Víte kolik bere prodavačka vyučená s maturitou ? 13400kč to je zaručená mzda! Napadlo tam z vás někoho ,že toto berou lidi se zarušenou mzdou a ,že už dnes mají méně než mnoho duchodcu a to mají daleko vyšší výdaje?Co tak se podívat na ceny energii,vody ,služeb a potravin

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 17:45:52 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
jak jsem Vám už odpovídala prve, během posledních 5 let vzrostla minimální mzda opakovaně a nyní jednáme o jejím dalším růstu. A vzhledem k tomu, že je na ni navázaná zaručená mzda, pak je logické, že spolu s minimální mzdou stoupá také zaručená mzda.
 
Jsem si vědoma, že ve srovnání s ostatními státy EU je u nás minimální mzda poměrně nízká. Jejím opakovaným navyšováním ale splácíme dluh po předchozích vládách, kdy se od ledna 2007 do léta 2013 minimální mzda vůbec nezvedala. Navíc v posledních letech roste minimální mzda rychleji než průměrné výdělky.
 
Zatímco ve 2. čtvrtletí onoho roku 2013 činila podle údajů Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda 24 877 Kč, na konci loňského roku dosáhla 33 840 Kč. To je nárůst o 36 %. Minimální mzda se ale za stejné období zvýšila o 67 %! Děláme tedy, co můžeme, aby se nůžky mezi nejlépe a nejhůře placenými zaměstnanci nerozevíraly.
 
A jak jsem už předeslala, v současné době jednáme o dalším růstu minimální mzdy. Na jejím navýšení se ale musíme dohodnout také se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů v tripartitě. Chceme dále pracovat na zvyšování životní úrovně občanů v naší zemi, na druhou stranu ale musíme myslet i na to, abychom neúměrně nezatěžovali podnikatelský sektor.
 
K Vašemu dotazu na ceny energií a vody bych ráda uvedla, že v minulých týdnech nám byl schválen daňový balíček, kterým reagujeme na hrozbu vyšších cen tepla nížením DPH na teplo a chlad na 10 % s účinností od roku 1. ledna 2020. Ale to není všechno.
 
V novele obsahující úplný náběh EET jsme přichystali snížení DPH na celou řadu odborných služeb a na oblast stravování. V novele je také obsaženo snížení DPH na vodné a stočné o třetinu s tím, že využijeme všech regulatorních pravomocí k tomu, aby tuto úlevu pocítili peněženky všichni občané jako koneční spotřebitelé. Díky snížení uvedených sazeb DPH zůstane občanům v peněženkách 3,4 miliardy korun. Tuto novelu jsme předložili už v půlce loňského roku, ale bohužel kvůli opozičním obstrukcím už tři čtvrtě roku „visí“ v Poslanecké sněmovně. A to je opravdu škoda.
 
S úctou
Alena Schillerová