PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.04.2019 9:54:20 - krrissus

Přeji pěkný den pane doktore

Jak by jste hodnotil dvě etapy našeho státu. Poválečného Československa, kdy jsme byli ve vlivové oblasti Sovětského svazu, Budoval se válkou zničený průmysl, rozvíjelo se zemědělství, továrny, doly byly ve vlastnictví státu, banky a pojišťovny vlastnil stát, stavěly se domy, silnice, dokonce jsme vlastnili flotilu lodí. Zisky zůstávaly v republice a stát nebyl zadlužený. V současné etapě jsme téměř kolonií západu, průmyslu je z 80 % ve vlastnictví zahraničního kapitálu, banky a pojišťovny všechny. Do ciziny se prodává zemědělská půda, lesy. Zadlužuje se stát občané i podnikatelé vůči zahraničním bankám.. O potravinové nezávislosti, která tu byla si můžeme nechat jen zdát.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.04.2019 11:33:35 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Míříte do černého. Heslo krasoduchů, dosazených k moci "Maltou místo Jalty", znělo "Vrátit nakradené lidu". Ten slzný plyn maskoval pravý opak. To až teď už nám nepatří skoro nic. A kolonií jsme nejen tím, že "za kopečky" mizí víc než šestina HDP. Jsme jí i ve smyslu "banánové republiky", subalterního zadního dvorku subdodávek. S mikroskopickou marží a v kotci, bránícím suverénnímu rozvoji. Ten děsivý pitaval však naším vyvlastněním jen startoval. Nová a nová dějství dává dodnes.

Jsou stále hanebnější i nebezpečnější. Ženou nás totiž do kouta, hrozícího dominem drastických kalamit. 

Příkladem je i bizarní "bermudský trojúhelník": řízená eutanázie naší potravinové soběstačnosti, nemající obdoby (výměnou za devastaci půdního fondu plodinami pro biopaliva do PHM i biomasu hlavně pro německé energetické a teplárenské provozy); děsivý úbytek vodních zdrojů, o němž se jen planě žvaní, praktická opatření jsou však variací aspirinu na rakovinu; a skandální nečinnost tváří v tvář expanzi kůrovce i dalších škůdců, hrozící zlikvidovat jehličnaté porosty už během několika příštích let (a zdecimovat tak ještě víc i naše vodní zdroje).

To vše je striptýzem diletantismu, jaký tu nepanoval ani za habsburského "temna". Přinejmenším objektivně nás však zároveň vážně poškozuje v cizím zájmu. Dřeva se musí těžit několikanásobně víc než obvykle. Cena se propadla často až na třetinu nedávné úrovně. Dřevozpracující průmysl je v rukou cizího kapitálu téměř kompletně. A obchodní síť s finální produkcí ze dřevní hmoty jakbysmet. Co si tam lze koupit levněji než v době, kdy stála česká kulatina třikrát víc? Skandální kapitulace před kůrovcem je lokajem pohádkových zisků cizího mamonu. O kapitulaci na potravinovou soběstačnost, v níž jsme už trumfovali i řadu západních velmocí, to platí v bleděmodrém. Tak jako o kapitulaci před proměnou naší země ve vyschlou polopoušť, která našemu zemědělství i lesům zasadí ještě vražednější úder. Tím víc budeme závislejší na dovozu uzenin ze "separátu", dražších než ty z masa prodávané v Německu. Tím víc budeme i  vydíratelnější, až by sucho omezilo i výnosy zemědělců západně od nás. Destruktivních "synergií", řečeno módní hantýrkou, je v tom "bermudském trojúhelníku" ještě mnohem víc. Jsou  "jenom" ničivou kaskádou třeskutého diletantismu? Nebo i selhání, jež leckdo nazývá "prostitucí", jiný "zločinným spolčením" či přímo "vlastizradou"? To se teprve ukáže. V Čechách se nakonec neutají vůbec nic. Že jde o vynález zkázy, je však mimo pochybnost. Zatnout mu tipec je nejvyšší čas. 

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE