PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2019 15:31:14 - hugenot

Co očekáváte od

rozpuštění EU a připojení k RF?! Těsnou spolupráci s CCCP jsme již zažili několik desítek let a stálo nás to nejméně 20 let opoždění! A to máme ještě štěstí proti na př. Kubě nebo KLDR!!! Jistě jste vzdělaný marxista a víte že společenský pokrok je určen produktivitou práce! (Lenin: Ekonomie předchází politice).

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.06.2019 13:33:48 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Za vzdělaného marxistu upřímné díky. Tím spíš od muže, hlásícího se k hugenotům. Inspiruje-li Vás jejich příběh, tím lépe byste mohl porozumět i kruté logice "studené války". Ti, kdo nás hodili do chřtánu Hitlerovi, pak proti němu nechali krvácet hlavně zemi, která procitla z temna samoděržaví teprve o dvě dekády dřív. A když ten děsivý masakr skončil, šli po krku tomu, kdo je i nás před světovládou teroru a genocidy zachránil. Do krajně nerovných podmínek poválečné soutěže to postavilo i nás. Co do reálné ekonomické suverenity a výkonu jsme přesto dosáhli neporovnatelně lepší bilance, než dnešní montovny, logistické hangáry a skladiště "říšského" odpadu všeho druhu  Mělo to i své vady na kráse? Budu poslední, kdo by je popíral. Vidím jim do střev mnohem hlouběji, než všechna dnešní "presstituce". Popírat ovšem nehodlám ani okolnosti, které nám byly vnuceny. Vně jejich kontextu se jeví vzhůru nohama úplně vše.

SSSR tu není už skoro třicet let. V Rusku je kapitalismus, v lecčem drsnější než v západní Evropě. Zásluhou loupeživých oligarchů a jejich západních pobratimů, a ne nás, marxistů. Tomu by měla odpovídat i povaha našich vztahů s RF. Základem musí být svrchovanost a vzájemná výhodnost. Nutí nám snad Moskva jejich opak? Cokoli na způsob hnidopišské buzerace Bruselu a zpoza "velké louže"? Vám nevadí ponižují masochismus politiky "sankcí"? Obludná koloniální podřízenost naší ekonomiky? Fakt, že inkasujeme nepoměrně menší díl hodnoty, přidané českými mozky a rukama, než do konce 80. let? Jak jste přišel na to, že má kdokoli v plánu "připojení k RF"? V tak groteskní strašáky přeci muž Vaší inteligence nevěří.  
Sebevražedným syndromem strádá samo velení EU. Nám nezbývá než udělat vše, co je v našich silách, aspoň pro co nejmenší dopad toho díla zkázy na naši zemi. Pokud jde o "zpoždění", které trápí i mne, rekord v něm drží právě posledních 30 let. Výkladní skříně, nesrovnatelné s těmi tehdy, najdete i v každé Burkina-Fasso. S existenčními zdroji jsme na tom teď podobně jako tam. Ty ze všeho nejdůležitější už nám nepatří. Jen gastarbeitery, co kvůli tomu ani nemusí do ciziny, je i většina českých "lidských zdrojů" obsluhujících moderní technologie. Svébytným hráčem na světových trzích, jímž jsme byli u široké škály investičních celků i jiných prestižních artiklů, už nejsme a cizí kapitál nás v té pasti hodlá držet i nadále. Nebo snad ne?
S tím Leninem máte svatou pravdu. Řekl to sice trochu jinak, myšlenka je to však nadmíru směrodatná. Před její soudnou stolicí však právě dnešní poměry neobstojí ještě mnohem víc, než ty před invazí privatizačních sarančat. Tam, kde je produktivita vyšší než dřív, se tím balíkuje hlavně cizí kapitál - a naši lidé berou jen zlomek mezd, než jaké se platí za stejnou práci a výkon západně od Aše. Většina dnešních výrobních kapacit je však jen obslužným zázemím zahraničních metropolí. Tady se o průlomech moderních technologií a produktivity dá hovořit jen v marjánkovém rauši. Na prahu "čtvrté průmyslové revoluce" je to alarmující zpráva. Bude-li k nám vstupovat za dnešní vlastnické a věcné struktury ekonomiky, zpoždění za západními metropolemi to jen znásobí. Oč víc lidem to vezme i práci, tím méně nám zůstane zdrojů na jejich alternativní uplatnění. I na sociální program pro všechny, kdo zůstanou vyhozeni z kola.